Printfriendly

Placuszki z suszonymi pomidorami i oliwkami

Placuszki to wspaniałe i stosunkowo szybkie do przygotowania danie. Można je zrobić na słodko lub na wytrawnie. A jeżeli wykorzystuje się do tego maszynę do naleśników, to nie tylko robi się je szybko (duża, szybko nagrzewającą się powierzchnia), ale na dodatek dietetycznie, ponieważ nie wymaga ona tłuszczu.
Dziś postanowiłam przygotować wytrawne placuszki z suszonymi pomidorami i oliwkami, a la włoskie, dodatkiem kaparów. Brzmi fantastyczne prawda?! Do przygotowania ciasta użyłam masy jogurtowej, z której robiłam placuszki jogurtowe na słodko, ponieważ to ciasto było wspaniale puszyste, pominęłam jedynie cukier i aromat waniliowy. Polecam serdecznie, bo te placuszki są pyszne! :)

Placuszki z suszonymi pomidorami i oliwkami

Składniki:
  • szklanka mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 125ml mleka
  • 200g jogurtu greckiego
  • słoiczek pomidorów suszonych w oliwie
  • mały słoiczek czarnych oliwek bez pestek
  • 1 łyżeczka kaparów

Placuszki z suszonymi pomidorami i oliwkami

Przygotowanie:

Do miski wsypać, mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - dokładnie wymieszać. Wbić jajko, wlać mleko i jogurt - wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Pomidory dokładnie zmiksować, kapary drobno posiekać, a oliwki pokroić w plasterki, dodać wszystkie te składniki do ciasta i delikatnie wymieszać.
Niewielkie porcje ciasta nakładać na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu formując placuszki. Smażyć dłuższa chwile, aż ciasto na wierzchu będzie prawie suche, delikatnie odwrócić i smażyć druga stronę.

Placuszki z suszonymi pomidorami i oliwkami

Smacznego!


3 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger