Krem z dyni z ciecierzycą
26.3.15
4
Banalne
,
bez glutenu
,
ciecierzyca
,
danie wegetariańskie
,
dynia
,
Kulinaria
,
Szybkie (do pół godziny)
,
zupa
Dawno nie robiłam żadnej zupy i miałam ochotę na jakiś gęsty, zawiesisty i sycący krem. W domu uchowała się jeszcze jedna dynia piżmowa, które na szczęście są u mnie dostępne przez cały rok, postanowiłam więc przygotować zupę z jej wykorzystaniem. Choć na blogu jest już kilka zup dyniowych, tym razem postanowiłam dodać do niej ciecierzycę. Pomysł na krem z dyni z ciecierzycą pochodzi z książki "Jamie 15 minut" z moimi drobnymi modyfikacjami. Jestem fanką Jamiego, podoba mi się to jak przygotowuje jedzenie i jak porusza się w kuchni. Postanowiłam wypróbować kolejny z jego przepisów i choć mam wątpliwości czy te zupę można zrobić w 15 minut, to z pewnością jest ona łatwa i stosunkowo szybka do przygotowania - spokojnie można zmieścić się w 30 minutach ;)
Składniki:
- 1-2 szalotki lub dymka
- 1 papryczka chili
- pół dyni piżmowej
- 3 małe marchewki
- kostka rosołowa (drobiowa lub warzywna)
- gałązka świeżego rozmarynu
- litr wrzątku
- puszka ciecierzycy (400g)
- szczypta słodkiej i ostrej papryki
- łyżka oliwy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Szalotkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować razem z rozmarynem, papryczką chili i kostką rosołową.
Dynie obrać i marchewkę, pozbawić pestek, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować.
W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej zmiksowaną masę cebulową z rozmarynem, chili i bulionówką. Dodać poszatkowaną dynię i marchewkę. Zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem kilkanaście minut aż warzywa będą miękkie.
Zmiksować.
Dodać ciecierzycę z puszki, zupę podgrzać, doprawić do smaku papryką, solą (ostrożnie) i pieprzem. Podawać natychmiast przybraną jogurtem greckim.
Smacznego!
rewelacyjny krem!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNigdy bym nie wpadła na to, żeby dodać cieciorki ;) człowiek uczy się całe życie ;)
OdpowiedzUsuńPrawda;) A takie połączenie jest fantastyczne! ;) Polecam!
Usuń