Kulki z tuńczyka na ananasie
27.3.15
0
ananas
,
Banalne
,
bez glutenu
,
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
feta
,
Kulinaria
,
przekąska
,
przystawka
,
sałatka
,
tuńczyk
,
Wielkanoc
Przedstawiam Wam wspaniałą i bardzo smaczną przekąskę, która idealnie nadaje się na Wielkanocny stół, ale także na każdą inną imprezę. Kulki z tuńczyka na ananasie smakują wyśmienicie i wyglądają bardzo ciekawie - Wasi goście będą nią zaintrygowani. Co więcej jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, każdy sobie poradzi. Mówiąc szczerze nie mam pojęcia czemu do tej pory ten przepis nie pojawił się na blogu, wielkie przeoczenie z mojej strony, ponieważ ta przystawka jest fantastyczna! Przepis na nią znalazłam lata temu, gdzieś w internecie, a dziś dzielę się nim z Wami. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo jak i mnie.
Składniki:
- puszka ananasa w plastrach (zachować zalewę)
- puszka tuńczyka w zalewie
- sok z cytryny do skropienia tuńczyka
- 2 jajka ugotowane na twardo
- pół opakowania fety (100-150g)
- niewielki pęczek koperku
- łyżka jogurtu naturalnego lub greckiego, ewentualnie łyżka majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Plastry ananasa odsączyć na sicie, płyn zachować.
W misce wymieszać odsączonego i skropionego sokiem z cytryny tuńczyka, starte na tarce o grubych oczkach jajka i pokruszoną fetę oraz posiekany koperek, wlać niewielką ilość zalewy z ananasa i dodać łyżkę jogurtu (lub majonezu), aby całość się lepiła. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Plastry ananasa ułożyć na talerzu. Z masy tuńczykowej formować kulki i układać je na ananasie. Gotowe! Przed podaniem można schłodzić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.