Mięso mielone na łódeczkach z sałaty
14.4.15
2
bez glutenu
,
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
finger food
,
kuchnia chińska
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
mięso
,
mięso mielone
,
przekąska
,
przystawka
,
sałatka
Jak zwykle trafiłam na ten przepis przypadkiem przegrzebując internet. Mięso mielone na łódeczkach z sałaty bardzo spodobało mi się wizualnie i dopiero później zaczęłam zgłębiać jak jest zrobione. Okazało się, że są to moje ulubione, azjatyckie smaki! Przygotowanie tych łódeczek jest banalnie proste i szybkie. Ponieważ jest ciekawie podane - idealnie sprawdzi się jako przystawka lub przekąska na imprezę, a goście z pewnością będą oczarowani. Polecam!
Składniki:
- 300g mięsa mielonego z indyka
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego korzenia imbiru (zastąpiłam sproszkowanym)
- 4-5 łyżek sosu hoisin
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub pieprzu kajeńskiego
- kilka orzechów wodnych (water-chesnut, po polsku ponikło słodkie) pokrojonych w cienkie plasterki (jest to dodatek często stosowany w kuchni chińskiej,dostępny w sklepach z orientalna żywnością w małych puszkach jak np. tuńczyk)
- 2 główki sałaty "little gem" (można zastąpić inną o małych, jędrnych liściach)
- kilka gałązek dymki
- papryczka chili do przybrania
- łyżka oliwy
- łyżka masła
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i masło. Przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę oraz imbir. Gdy cebula się zeszkli dodać mięso mielone i smażyć chwilę aż lekko zbrązowieje, w czasie smażenia rozdrabniać je łyżką. Dodać sos hoisin, sos sojowy, ocet ryżowy oraz ostrą paprykę/pieprz kajeński. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejne kilka minut, aby sosy i przyprawy połączyły się z mięsem. Dodać orzechy wodne i smażyć jeszcze przez chwilę.
Na dużym talerzu ułożyć liście sałaty i wypełniać je mięsem. Udekorować posiekaną dymką i papryczką chili. Podawać.
Smacznego!
Takie przekąski odrazu skojarzyły mi się z imprezką, są świetne i bardzo poręczne :)
OdpowiedzUsuńO tak! Jednak przede wszystkim są przepyszne :)
Usuń