Ciecierzyca z chorizo
14.7.15
3
Banalne
,
bez glutenu
,
chorizo
,
ciecierzyca
,
kuchnia hiszpańska
,
Kulinaria
,
mięso
,
przekąska
,
przystawka
,
Szybkie (do pół godziny)
Dziś chciałabym przedstawić Wam bardzo smaczne, choć może niezbyt dietetyczne danie rodem z kuchni hiszpańskiej - ciecierzycę z chorizo. Jest to rodzaj przekąski, czyli popularnego tapas podawanego w Hiszpanii np. do piwa. Chorizo to z kolei tradycyjna hiszpańska kiełbaska, która pokochałam i w ostatnim czasie często przygotowuje potrawy z jej dodatkiem. Polecam te przekąskę, podobnie jak w Hiszpanii, świetnie sprawdzi się jako przegryzka do piwa;)
Składniki:
- laska pikantnego chorizo (~150g)
- puszka ciecierzycy (400g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki
- szczypta wędzonej papryki
- sol, pieprz
Przygotowanie:
Chorizo pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię, smażyć na niewielkim ogniu aż kiełbaska lekko się przyrumieni i wytopi się z niej tłuszcz. Dodać drobno posiekana cebulę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Wszystko smażyć przez kilkanaście minut do czasu aż cebula zmięknie. Ciecierzycę odsączyć i wrzucić na patelnię, delikatnie wymieszać, aby pokryła się tłuszczem wytopionym z chorizo i lekko podgrzała. Doprawić do smaku sola i pieprzem, wędzoną papryka i dodać posiekana natkę pietruszki. Podawać gorące.
Smacznego!
Pyszna! Uwielbiam chorizo :)
OdpowiedzUsuńSkoro tak, to polecam! :)
Usuńciekawe
OdpowiedzUsuń