Zupa ziemniaczano-porowa z koperkiem
16.7.15
2
Banalne
,
bez glutenu
,
danie wegetariańskie
,
Kulinaria
,
por
,
Szybkie (do pół godziny)
,
ziemniaki
,
zupa
Płynne czwartki
Ostatnio miałam w domu trochę zalegających warzyw i chciałam je jak najlepiej wykorzystać, aby się nie zmarnowały. Pomyślałam, że najłatwiej, najszybciej i najprościej będzie przyrządzić z nich zupę. W związku z tym, że na półce leżały ziemniaki i por, wybór był prosty - zupa porowo-ziemniaczana, a że miałam akurat koperek, postanowiłam go również dodać, aby wzbogacić smak zupy. Mówiąc szczerze o takim połączeniu i o zupie ziemniaczano-porowej słyszałam już wielokrotnie, ale jakoś nie byłam do niej przekonana, ponieważ nie przepadam za gotowanymi ziemniakami w zupie. Tu jednak miał być krem, pory natomiast bardzo lubię, wiec postanowiłam zaryzykować, dodatkowo smak miał również zmienić koperek. Smak tej zupy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania - była po prostu rewelacyjna! Pyszna, delikatna, kremowa, bardzo sycąca. Gorąco polecam!
Składniki:
- 2 duże grube pory
- 4 średnie ziemniaki
- 2-3 czubate łyżki koperku
- 20ml śmietany
- sol, pieprz
- kilka plasterków wędzonego łososia
- łyżka masła
Przygotowanie:
Pora pokroić (tylko białą i jasnozieloną cześć) w cienkie plasterki i przesmażyć na maśle, gdy zmięknie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać wodą i gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Wszystko dokładnie zmiksować, dodać śmietanę, koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać przybrane plasterkami wędzonego łososia.
Smacznego!
Wspaniale wygląda, smakuje pewnie jeszcze lepiej i zaczynam żałować, że ja jeszcze takiej zupy nie gotowałem :)
OdpowiedzUsuńMusisz to koniecznie nadrobić! Jest pyszna! :)
Usuń