Kotleciki z bobu - dietetyczne i bezglutenowe
Dziś wraz z Mopsem postanowiłyśmy przygotować kotleciki z bobu. Bób jest wspaniałym warzywem i trzeba z niego korzystać w sezonie, ponieważ jest dostępny jedynie przez krótki czas. Ja co prawda omijam tę sezonowość poprzez kupowanie mrożonego bobu, który po ugotowaniu niczym nie ustępuje w smaku świeżemu, a jest dostępny cały rok;) Bób jest idealny do jedzenia solo, my jednak postanowiłyśmy wykorzystać go w innym daniu. Ja przygotowałam kotleciki na bazie ziemniaków z dodatkiem dużej ilości bobu. Kotleciki są pieczone, w związku z czym nie są nasiąknięte tłuszczem, a co za tym idzie są dietetyczne i nie zawierają glutenu.
Składniki:
- 500g ugotowanych ziemniaków
- 500g ugotowanego bobu
- 100 fety
- sok z polowy cytryny
- 1 jajko
- 3-4 łodygi dymki
- 0.25 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub pieprzu kajeńskiego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki ugnieść wraz z ugotowanym i obranym ze skórki bobem, dodać pokruszoną fetę, pokrojoną dymkę, jajko, sok z cytryny, ostrą paprykę, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie kotleciki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut, lub do czasu aż kotleciki się przyrumienią. Natychmiast podawać, ponieważ najlepiej smakują na ciepło.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.