Zupa marchewkowa z masłem orzechowym
3.9.15
3
bez glutenu
,
danie wegańskie
,
danie wegetariańskie
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
marchewka
,
masło orzechowe
,
zupa
Płynne czwartki
Ostatnio tak się złożyło, że miałam w domu strasznie dużo marchewki - ja byłam w sklepie i kupiłam i K. też kupił tego samego dnia ;) Żeby się nie zepsuła, a warzywa psują się tu bardzo szybko, musiałam ją szybko przetworzyć. Najlepszym i najsmaczniejszym pomysłem na marchewkę jest zrobienie z niej zupy. Na blogu możecie znaleźć kilka przepisów na różne wariacje na temat zupy z marchewki np. zupa marchewkowa z solonymi migdalami, zupa marchewkowa z selerem naciowym czy zupa marchewkowa z morelami, a ponieważ nie chcę się powtarzać musiałam znaleźć jakiś nowy, ciekawy pomysł. I tak trafiłam na przepis na zupę marchewkową z dodatkiem masła orzechowego! Gdy tylko zobaczyłam ten przepis, stwierdziłam że tak, to jest to! I pognałam do kuchni, aby go wypróbować. Zupa okazała się rewelacyjna - delikatna, aksamitna, lekko słodka z orzechowym posmakiem. Musicie ją koniecznie wypróbować!
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1kg marchewki
- 500ml bulionu warzywnego
- 200ml wody
- 2-3 łyżki masła orzechowego (do smaku)
- sól, pieprz
- sok z cytryny (do smaku)
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać nieco oliwy do smażenia i zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki po czym dodać do cebuli. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut. Następnie zalać bulionem, dodać wodę, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do czasu aż marchewka będzie miękka. Dodać masło orzechowe i wszystko bardzo dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny (opcjonalnie). Podawać przybraną bazylią, śmietaną, mleczkiem kokosowym, lub tak jak u mnie ostrym sosem sriracha.
Smacznego!
Dodatek masła orzechowego bardzo mnie intryguje.. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Zupa jest rewelacyjna! :)
Usuńwspaniała konsystencja!
OdpowiedzUsuń