Printfriendly

Kurczak generała Tso

Mięsny wtorek


Istnieje wiele wersji tego dania, ja zaczerpnęłam ten przepis z książki Ching-He Haung "Ching's Fast Food" i sama także lekko go zmodyfikowałam dodając paprykę, ponieważ bez żadnego warzywa wydawał mi się zbyt ciężki. Danie o nazwie kurczak generała Tso to zostało wymyślone w latach 50-tych XX wieku przez chińskiego szefa kuchni. Początkowo było pikantne, kwaśne i słone, jednak po przeprowadzce do Stanów Zjednoczonych w latach 70-tych kucharz dostosował przepis do delikatniejszego smaku Amerykanów, dlatego w przepisie nie powinna dziwić obecność ketchupu. Mnie to danie bardzo smakuje, jest słodko-kwaśne i lekko ostre, takie jaka powinna być dobra "chińszczyzna". Polecam!


kurczak po chińsku, chińskie przepisy, przepis na kurczaka po chińsku, chińszczyzna,

Kurczak generała Tso


Składniki:




  • 2 piersi z kurczaka lub 4 wyfiletowane udka z kurczaka
  • sól i biały pieprz
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • olej z orzeszków ziemnych
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 suszone papryczki chili
  • 1 łyżka wina ryżowego (Shaohsing)
  • 1 czerwona papryka
  • 4 łodygi dymki

Sos:
  • 1 łyżka pasty z żółtej fasoli (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru lub miodu

kurczak po chińsku, chińskie przepisy, przepis na kurczaka po chińsku, chińszczyzna,

Przygotowanie:


Kurczaka pokroić w kostkę wielkości kęsa, przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem. Dodać mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą i dobrze wymieszać. 
Wszystkie składniki sosu umieścić w niewielkiej misce i dokładnie wymieszać. 
Rozgrzać woka aż będzie bardzo gorący, wlać olej z orzeszków ziemnych, wrzucić rozgnieciony ząbek czosnku i suszone papryczki chili, smażyć przez kilka sekund, następnie dodać kurczaka i smażyć, mieszając od czasu do czasu przez kilka minut. 
Dodać wina ryżowego oraz pokrojona w kostkę paprykę, chwilę smażyć po czym wlać sos, dokładnie wymieszać i zagotować. 
Gotować jeszcze przez kilka minut do czasu aż kurczak będzie usmażony, a sos zgęstnieje i będzie lekko kleisty. 
Dodać dymkę, smażyć jeszcze przez minutę i natychmiast podawać z ryżem.


kurczak po chińsku, chińskie przepisy, przepis na kurczaka po chińsku, chińszczyzna,


Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger