Kurczak generała Tso
20.10.15
1
bez glutenu
,
drób
,
kuchnia chińska
,
Kulinaria
,
kurczak
,
Łatwe
,
mięso
,
Szybkie (do pół godziny)
Mięsny wtorek
Istnieje wiele wersji tego dania, ja zaczerpnęłam ten przepis z książki Ching-He Haung "Ching's Fast Food" i sama także lekko go zmodyfikowałam dodając paprykę, ponieważ bez żadnego warzywa wydawał mi się zbyt ciężki. Danie o nazwie kurczak generała Tso to zostało wymyślone w latach 50-tych XX wieku przez chińskiego szefa kuchni. Początkowo było pikantne, kwaśne i słone, jednak po przeprowadzce do Stanów Zjednoczonych w latach 70-tych kucharz dostosował przepis do delikatniejszego smaku Amerykanów, dlatego w przepisie nie powinna dziwić obecność ketchupu. Mnie to danie bardzo smakuje, jest słodko-kwaśne i lekko ostre, takie jaka powinna być dobra "chińszczyzna". Polecam!
Kurczak generała Tso
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka lub 4 wyfiletowane udka z kurczaka
- sól i biały pieprz
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- olej z orzeszków ziemnych
- 1 ząbek czosnku
- 3 suszone papryczki chili
- 1 łyżka wina ryżowego (Shaohsing)
- 1 czerwona papryka
- 4 łodygi dymki
Sos:
- 1 łyżka pasty z żółtej fasoli (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru lub miodu
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę wielkości kęsa, przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem. Dodać mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą i dobrze wymieszać.
Wszystkie składniki sosu umieścić w niewielkiej misce i dokładnie wymieszać.
Rozgrzać woka aż będzie bardzo gorący, wlać olej z orzeszków ziemnych, wrzucić rozgnieciony ząbek czosnku i suszone papryczki chili, smażyć przez kilka sekund, następnie dodać kurczaka i smażyć, mieszając od czasu do czasu przez kilka minut.
Dodać wina ryżowego oraz pokrojona w kostkę paprykę, chwilę smażyć po czym wlać sos, dokładnie wymieszać i zagotować.
Gotować jeszcze przez kilka minut do czasu aż kurczak będzie usmażony, a sos zgęstnieje i będzie lekko kleisty.
Dodać dymkę, smażyć jeszcze przez minutę i natychmiast podawać z ryżem.
Smacznego!
Wszystkie składniki sosu umieścić w niewielkiej misce i dokładnie wymieszać.
Rozgrzać woka aż będzie bardzo gorący, wlać olej z orzeszków ziemnych, wrzucić rozgnieciony ząbek czosnku i suszone papryczki chili, smażyć przez kilka sekund, następnie dodać kurczaka i smażyć, mieszając od czasu do czasu przez kilka minut.
Dodać wina ryżowego oraz pokrojona w kostkę paprykę, chwilę smażyć po czym wlać sos, dokładnie wymieszać i zagotować.
Gotować jeszcze przez kilka minut do czasu aż kurczak będzie usmażony, a sos zgęstnieje i będzie lekko kleisty.
Dodać dymkę, smażyć jeszcze przez minutę i natychmiast podawać z ryżem.
Bardzo lubię taką kuchnie :)
OdpowiedzUsuń