Printfriendly

Pieczone placuszki ze słodkich ziemniaków

Dziś w ramach wspólnego gotowania postanowiłyśmy przygotować warzywne placuszki. Chwilę się zastanawiałam jakie warzywo wykorzystać i ostatecznie zdecydowałam się na słodkiego ziemniaka. Postanowiłam także upiec je w piekarniku, aby nie były nasączone tłuszczem. Pieczone placuszki ze słodkich ziemniaków okazały się strzałem w dziesiątkę - były bardzo smaczne, delikatnie słodkie, lekko pikantne i rozpływające się w ustach. Mogą stanowić danie główne lub dodatek do mięs, a przede wszystkim idealnie nadadzą się do spakowania do pudełka i zabrania do pracy czy szkoły. Natomiast dzięki temu, że nie są smażone, mogą je jeść osoby dbające o linię, takie placuszki to również świetne rozwiązanie dla osób chcących wyeliminować gluten z diety. Polecam!

Zajrzyjcie do Malwiny i Ani zobaczyć jakie placuszki one przygotowały.


placuszki ze słodkich ziemniaków, słodki ziemniak placuszki, placki ze słodkich ziemniaków, przepisy bez glutenu, pomysły na dania bez glutenu,

Składniki:
  • 1 duży słodki ziemniak (ok. 1kg)
  • 2-3 jajka
  • pół czerwonej cebuli
  • pęczek dymki
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • szczypta płatków chilli (do smaku)
  • szczypta pieprzu kajeńskiego (do smaku)
  • sól, pieprz

placuszki ze słodkich ziemniaków, słodki ziemniak placuszki, placki ze słodkich ziemniaków, przepisy bez glutenu, pomysły na dania bez glutenu,

Przygotowanie:

Ziemniaka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
Przełożyć do dużej miski, wbić jajka, dodać starty parmezan, drobno pokrojoną cebulę i posiekaną dymkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ostrą papryką i płatkami chilli. Wszystko dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać na niej niewielkie porcje masy formując ją w placuszki. 
Piec w 180 stopniach przez około 20 minut, lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie. 
Podawać na ciepło lub na zimno przybrane posiekaną dymką.

placuszki ze słodkich ziemniaków, słodki ziemniak placuszki, placki ze słodkich ziemniaków, przepisy bez glutenu, pomysły na dania bez glutenu,

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Oj zjadłbym takie placuszki, wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Dałabym sporo chilli bo lubię jej kontrast ze słodyczą ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie napisałam o płatkach chilli do smaku, ale wsypałam ich sporo (może trochę za dużo mi się sypnęło, bo były dość pikantne, ale mnie smakowały ;)) Polecam!

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger