Pieczone placuszki ze słodkich ziemniaków
10.2.16
4
batat
,
bez glutenu
,
danie wegetariańskie
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
piknik
,
słodki ziemniak
,
Szybkie (do pół godziny)
Dziś w ramach wspólnego gotowania postanowiłyśmy przygotować warzywne placuszki. Chwilę się zastanawiałam jakie warzywo wykorzystać i ostatecznie zdecydowałam się na słodkiego ziemniaka. Postanowiłam także upiec je w piekarniku, aby nie były nasączone tłuszczem. Pieczone placuszki ze słodkich ziemniaków okazały się strzałem w dziesiątkę - były bardzo smaczne, delikatnie słodkie, lekko pikantne i rozpływające się w ustach. Mogą stanowić danie główne lub dodatek do mięs, a przede wszystkim idealnie nadadzą się do spakowania do pudełka i zabrania do pracy czy szkoły. Natomiast dzięki temu, że nie są smażone, mogą je jeść osoby dbające o linię, takie placuszki to również świetne rozwiązanie dla osób chcących wyeliminować gluten z diety. Polecam!
Zajrzyjcie do Malwiny i Ani zobaczyć jakie placuszki one przygotowały.
Zajrzyjcie do Malwiny i Ani zobaczyć jakie placuszki one przygotowały.
Składniki:
- 1 duży słodki ziemniak (ok. 1kg)
- 2-3 jajka
- pół czerwonej cebuli
- pęczek dymki
- 2 łyżki startego parmezanu
- szczypta płatków chilli (do smaku)
- szczypta pieprzu kajeńskiego (do smaku)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Przełożyć do dużej miski, wbić jajka, dodać starty parmezan, drobno pokrojoną cebulę i posiekaną dymkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ostrą papryką i płatkami chilli. Wszystko dokładnie wymieszać.
Przełożyć do dużej miski, wbić jajka, dodać starty parmezan, drobno pokrojoną cebulę i posiekaną dymkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ostrą papryką i płatkami chilli. Wszystko dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać na niej niewielkie porcje masy formując ją w placuszki.
Piec w 180 stopniach przez około 20 minut, lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Podawać na ciepło lub na zimno przybrane posiekaną dymką.
Piec w 180 stopniach przez około 20 minut, lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Podawać na ciepło lub na zimno przybrane posiekaną dymką.
Oj zjadłbym takie placuszki, wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSą rewelacyjne - gorąco polecam! :)
UsuńPyszności! Dałabym sporo chilli bo lubię jej kontrast ze słodyczą ziemniaków :)
OdpowiedzUsuńW przepisie napisałam o płatkach chilli do smaku, ale wsypałam ich sporo (może trochę za dużo mi się sypnęło, bo były dość pikantne, ale mnie smakowały ;)) Polecam!
Usuń