Delikatna zupa dyniowo - marchewkowa
11.2.16
0
Banalne
,
bez glutenu
,
danie wegetariańskie
,
dynia
,
krem
,
Kulinaria
,
marchewka
,
Szybkie (do pół godziny)
,
zupa
Płynne Czwartki
Jak co czwartek zapraszam Was na zupę. Dziś przygotowałam delikatną zupę dyniowo-marchewkową, która jest lekko słodka i cudownie aksamitna. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, dzięki czemu każdy poradzi sobie z jej ugotowaniem. Taka zupa idealnie poprawia nastrój w ponure zimowe dni. Polecam!
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 dynia piżmowa
- 3-4 marchewki
- 500ml bulionu warzywnego
- 200-300ml wody
- 125ml mleka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- masło
Przygotowanie:
W garnku roztopić masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz rozgnieciony czosnek.
Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki (dzięki temu szybciej się ugotuje), dynie obrać, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa dodać do cebuli, zalać bulionem, dodać nieco wody, tak aby warzywa były zakryte i zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować do czasu aż marchewka będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować, dolać mleko i dodać gałkę muszkatołową. Podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.