Sałatka ze szparagów i truskawek
14.2.16
1
Banalne
,
bez glutenu
,
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
danie wegetariańskie
,
Kulinaria
,
sałata
,
sałatka
,
szparagi
,
truskawki
,
Walentynki
Dziś intertnet huczy przeróżnymi pomysłami na walentynkowe przepisy, ja również postanowiłam dodać swoje "trzy grosze". Przygotowałam banalną i błyskawiczną w przygotowaniu sałatkę ze szparagami i truskawkami. Uda się ona każdemu, a Wasz partner z pewnością będzie nią zachwycony. Mnie ta sałatka bardzo smakowała, ponieważ lubię połączenie smaku słodkiego i kwaśnego - słodycz dają truskawki, które muszę przyznać, jak na tę porę roku były wyjątkowo smaczne, a kwasowość - sos balsamiczny, który po prostu uwielbiam! Gorąco polecam tę sałatkę, nie tylko na walentynkową przekąskę, ale na każdą inną okazję, gdyż jest bardzo smaczna i wygląda niezwykle kusząco, a do tego jest lekka i cudownie orzeźwiająca, dlatego warto będzie ją powtórzyć wiosną, gdy pojawią się prawdziwe, polskie truskawki. Polecam i życzę Wam miłego dnia!
Składniki:
- Sałata lodowa (pół)
- Truskawki (pudełeczko)
- Zielone szparagi (pęczek)
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- sos balsamiczny
- sezam
Przygotowanie:
Szparagi zgrilować aż będą lekko miękkie, ale nadal jędrne i chrupiące (można je także ugotować w wodzie lub na parze, ale wg mnie grillowane są smaczniejsze).
Sałatę poszatkować i ułożyć na talerzu, na niej ułożyć pokrojone w grube plastry truskawki i szparagi pokrojone na mniejsze kawałki.
W niewielkiej miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny ze szczyptą soli i pieprzu - tym sosem delikatnie polać sałatkę. Następnie skropić ją sosem balsamicznym (wg uznania).
Natychmiast podawać.
Smacznego!
Ja chcę już świeże polskie truskawki! Kolory tej sałatki dodają energii.
OdpowiedzUsuń