Printfriendly

Szarpany kurczak sweet chilli

Mięsny wtorek

Dziś ponownie zapraszam Was na danie przygotowane w wolnowarze - muszę przyznać, że coraz bardziej lubię to urządzenie - wrzucam do niego składniki, włączam, ustawiam alarm na za 4 godziny i zapominam o kuchni ;) W tym czasie mogę zajmować się innymi rzeczami i nie myśleć o przypalającym się obiedzie ;)
Tym razem postanowiłam przygotować szarpanego kurczaka w sosie sweet chilli. Przepis na takie danie znalazłam na stronie carlsbadcarving i zdecydowałam się go wypróbować, gdyż bardzo lubimy takie orientalne smaki. Danie okazało się strzałem w dziesiątkę, poza tym że jest banalne w przygotowaniu (o ile ma się wolnowar), to na dodatek smakuje po prostu rewelacyjnie. Polecam wszystkim fanom słodko - pikantnych potraw.

szarpany kurczak sweet chilli


Składniki:
  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka (~500g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta płatków chilli (opcjonalnie, do smaku)
  • sezam do dekoracji
  • dymka do dekoracji
Sos
  • 80ml sosu sweet-chilli
  • 60ml jasnego sosu sojowego
  • 60ml keczupu
  • 60ml brązowego cukru
  • 2 lyzki sosu hoisin
  • 2 lyzki octu ryżowego
  • 1 lyzka oleju sezamowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru (lub pół łyżeczki imbiru sproszkowanego)
  • świeżo zmielony czarny pieprz

szarpany kurczak sweet chilli

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i położyć na dnie wolnowara. 
Przygotować sos - w niewielkim naczyniu wymieszać wszystkie składniki sosu i zalać nim kurczaka. Jeżeli chcecie, aby danie było nieco ostrzejsze dodać szczyptę płatków chilli. 
Wolnowar włączyć na 4 godziny na średnim grzaniu (medium) (6 na niskim (low) lub 3 na wysokim (high)). Po tym czasie wyjąć kurczaka na deskę i porozrywać go na mniejsze części za pomocą widelca i przełożyć z powrotem do wolnowara. 
W miseczce rozrobić mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością wody i wlać do kurczaka, dokładnie wymieszać i gotować przez kolejne 20-30 minut do czasu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić do smaku. 
Podawać z ryżem przybrane sezamem i dymka.

szarpany kurczak sweet chilli

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger