Szarpany kurczak sweet chilli
16.2.16
0
Banalne
,
bez glutenu
,
drób
,
kuchnia azjatycka
,
Kulinaria
,
kurczak
,
sweet-chilli
,
wolnowar
Mięsny wtorek
Dziś ponownie zapraszam Was na danie przygotowane w wolnowarze - muszę przyznać, że coraz bardziej lubię to urządzenie - wrzucam do niego składniki, włączam, ustawiam alarm na za 4 godziny i zapominam o kuchni ;) W tym czasie mogę zajmować się innymi rzeczami i nie myśleć o przypalającym się obiedzie ;)
Tym razem postanowiłam przygotować szarpanego kurczaka w sosie sweet chilli. Przepis na takie danie znalazłam na stronie carlsbadcarving i zdecydowałam się go wypróbować, gdyż bardzo lubimy takie orientalne smaki. Danie okazało się strzałem w dziesiątkę, poza tym że jest banalne w przygotowaniu (o ile ma się wolnowar), to na dodatek smakuje po prostu rewelacyjnie. Polecam wszystkim fanom słodko - pikantnych potraw.
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka (~500g)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta płatków chilli (opcjonalnie, do smaku)
- sezam do dekoracji
- dymka do dekoracji
- 80ml sosu sweet-chilli
- 60ml jasnego sosu sojowego
- 60ml keczupu
- 60ml brązowego cukru
- 2 lyzki sosu hoisin
- 2 lyzki octu ryżowego
- 1 lyzka oleju sezamowego
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżego imbiru (lub pół łyżeczki imbiru sproszkowanego)
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i położyć na dnie wolnowara.
Przygotować sos - w niewielkim naczyniu wymieszać wszystkie składniki sosu i zalać nim kurczaka. Jeżeli chcecie, aby danie było nieco ostrzejsze dodać szczyptę płatków chilli.
Wolnowar włączyć na 4 godziny na średnim grzaniu (medium) (6 na niskim (low) lub 3 na wysokim (high)). Po tym czasie wyjąć kurczaka na deskę i porozrywać go na mniejsze części za pomocą widelca i przełożyć z powrotem do wolnowara.
W miseczce rozrobić mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością wody i wlać do kurczaka, dokładnie wymieszać i gotować przez kolejne 20-30 minut do czasu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Podawać z ryżem przybrane sezamem i dymka.
Wolnowar włączyć na 4 godziny na średnim grzaniu (medium) (6 na niskim (low) lub 3 na wysokim (high)). Po tym czasie wyjąć kurczaka na deskę i porozrywać go na mniejsze części za pomocą widelca i przełożyć z powrotem do wolnowara.
W miseczce rozrobić mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością wody i wlać do kurczaka, dokładnie wymieszać i gotować przez kolejne 20-30 minut do czasu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Podawać z ryżem przybrane sezamem i dymka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.