Odwrócona tarta z buraczkami
Wege piątek
Zainspirowana poprzednią tartą z marchewką, dziś postanowiłam przygotować pyszną odwróconą tartę z buraczkami i serem feta. Buraki to kolejne moje ulubione warzywo, które stosunkowo często pojawia się w mojej kuchni. A ponieważ buraczki świetnie komponują się z serem feta, postanowiłam je połączyć w tej odwróconej tarcie. Odwrócona tarta (tarte tatin) to tarta w której w pierwszej kolejności karmelizuje się owoce, czy jak w tym przypadku warzywa, a następnie przykrywa ciastem i zapieka, po czym podaje się odwróconą - owocami (warzywami) do góry. Polecam wypróbować tę tartę, ponieważ jest na prawdę pyszna!
Składniki:
- łyżka masła
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka drobnego cukru
- 1 łyżeczka szałwii
- sól i pieprz
- 450g ugotowanych buraków (kupuję gotowe)
- 100g sera feta (lub koziego)
- gotowe ciasto francuskie
Przygotowanie:
Na patelni roztopić masło, dodać ocet balsamiczny i cukier - podgrzewać do czasu aż cukier się rozpuści, a sos zgęstnieje. Dodać szałwię, sól i pieprz. Włożyć buraka pokrojonego w niezbyt cienkie plasterki i smażyć przez 5-10 minut, aż sos się zredukuje. Następnie przełożyć buraki do naczynia do zapiekania, tak aby nachodziły na siebie, posypać pokruszoną fetą (lub serem kozim). Buraki przykryć ciastem francuskim, przyciąć je na wielkość naczynia, a brzegi zawinąć do wewnątrz. Piec przez około 30 minut, lub do czasu aż ciasto urośnie i będzie złociste. Ostrożnie wyjąć z piekarnika, przykryć dużym płaskim talerzem i zdecydowanym ruchem odwrócić do góry nogami. Chwilę odczekać, aby buraki odkleiły się od naczynia i delikatnie je zdjąć. Tartę podawać najlepiej na ciepło.
Smacznego!
Wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńWczoraj właśnie kupiłam nową gazetę o jedzeniu, i tam też taka była. To chyba jakiś znak ;)
Chyba tak@ W takim razie, jeżeli tylko lubisz buraczki - musisz zrobić;)
Usuńuwielbiam buraki! Koniecznie muszę wypróbować !:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie!:)