Printfriendly

Pieczarki faszerowane mięsem krabowym

Pieczarkowy tydzień trwa w związku z czym przygotowałam kolejne grzybowe danie. Dziś postanowiłam nafaszerować pieczarki, ponieważ dawno takich nie jadłam. Nie chciałam jednak, aby było to coś oklepanego i banalnego, dlatego też zdecydowałam się przygotować pieczarki faszerowane mięsem krabowym. Połączenie mięsa skorupiaka, ze słonym bekonem, odrobiną chilli, podane w delikatnej pieczarce okazało się strzałem w dziesiątkę! Polecam! Jeżeli lubicie faszerowane pieczarki i niekonwencjonalne smaki to polecam Wam również pieczarki faszerowane płatkami owsianymi


pieczarki faszerowane miesem krabowy, pieczarki faszerowane krabem, pieczarki faszerowane,


Składniki
  • 4 duże pieczarki
  • 2-3 szalotki
  • 1 puszka mięsa krabowego (150-170g)
  • 4-5 plastry bekonu
  • 1 jajko
  • szczypta płatków chilli
  • sól, pieprz
  • dymka
  • masło do smażenia

pieczarki faszerowane miesem krabowy, pieczarki faszerowane krabem, pieczarki faszerowane,

Przygotowanie


Pieczarki obrać i delikatnie wyciąć nóżki. Kapelusze odłożyć, a nóżki drobniutko posiekać.
Plastry bekonu mocno zgrilować, aż będą przypieczone i chrupiące. Przestudzić. Gdy ostygną drobno posiekać lub nawet utrzeć, tak aby powstały okruszki. 
Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć na nim drobniutko posiekaną szalotkę wraz z pokrojonymi nóżkami pieczarek. Smażyć do czasu gdy cebulka się zeszkli, a pieczarki będą miękkie. Patelnię zdjąć z ognia, a masę przestudzić. Dodać odsączone mięso krabowe, pokruszony bekon, szczyptę płatków chilli, pieprz i wbić jajko. Wszystko dokładnie wymieszać i nakładać do kapeluszy pieczarek. 
Pieczarki ułożyć na blasze do pieczenia i zapiekać przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni. 


pieczarki faszerowane miesem krabowy, pieczarki faszerowane krabem, pieczarki faszerowane,


Pieczarkowy Tydzień 2016


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Bardzo oryginalne nadzienie. Takich pieczarek faszerowanych jeszcze w akcji nie było! Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wlasnie o to mi chodizlo, zeby bylo oryginalnie ;) Ciesze sie, ze sie udalo:)

      Usuń
  2. nigdy nie jadłam kraba..nawet nie umiem sobie wyobrazić jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jezeli uda ci sie kupic to polecam sprobowac;) Jest podobne do krewetek tylcko bardziej delikatne ;) Mozna kupic w puszeczkach (takich jak tunczyk, ale musze przyznac ze kiedys chcialam go kupic w Lodzi i mialam problem)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger