Tajskie pulpeciki drobiowe
Tajskie pulpeciki drobiowe |
Niejednokrotnie wspominałam, że kuchnia tajska należy do moich ulubionych i dziś po raz kolejny zdecydowałam się na przygotowanie dania pochodzącego z tamtej części świata. Tym razem zdecydowałam się na tajskie pulpeciki drobiowe z różnymi dodatkami. Pulpeciki są niezwykle delikatne, mięciutkie, wręcz puszyste, dodatek marchewki, kolendry, imbiru i chilli nadaje im charakterystycznego smaku i bardzo fajnego aromatu. W zależności od rodzaju użytego chilli klopsiki będą mniej lub bardziej ostre, proponuje wybrać nieco ostrzejszą odmianę, aby pulpeciki były wyraziste w smaku, jednak niezbyt ostre, aby nie wypalały jamy ustnej ;)
Polecam!
Tajskie pulpeciki drobiowe
Składniki:
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 1 duża marchewka
- 1 duża szalotka
- 3cm świeżego imbiru startego na tarce
- 1 czerwona papryczka chilli
- garść świeżej kolendry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
Jak przygotować tajskie pulpeciki drobiowe:
W misce wymieszać mięso mielone z indyka z pozostałymi składnikami: obraną i starą na tarce o małych oczkach marchewką, drobniutko posiekaną szalotką, obranym i startym na drobnej tarce imbirem, drobno posiekaną papryczką chilli, posiekaną kolendrą, sosem sojowym i rybnym, jajkiem oraz solą.
Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę wyrabiać, aby masa była gładka, a wszystkie składniki dobrze połączone. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Dłonie zwilżyć zimną wodą i formować niewielkie pulpeciki. Pulpeciki drobiowe układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika i piec przez 15-20 minut.
Podawać z sosem sojowym i/lub sosem sweet-chilli.
Smacznego!
Wyglądają apetycznie.
OdpowiedzUsuńZ tajskimi przyprawami są na pewno aromatyczne i mają egzotyczny smak.