Wigilijna fasola jaś
Wigilijna fasola jaś |
Kolejna potrawa, która zawsze gości na moim wigilijnym stole to fasola jaś. Jest to bardzo proste, wręcz banalne danie, mimo tego jest niezwykle smaczne. Fasola jaś polana roztopionym masłem i miodem to pyszny dodatek do wigilijnej wieczerzy. Jeżeli do tej pory nie mieliście takiej potrawy na wigilijnej kolacji, to gorąco polecam ją wypróbować. Jest pyszna!
Wigilijna fasola jaś
Składniki:
- 250g fasoli piękny jaś
- 2 łyki klarowanego masła
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Fasolę namoczyć na noc, najlepiej na około dobę. Ugotować do miękkości (1-1,5 godziny) w tej samej wodzie w której się moczyła. Pod koniec gotowania dodać sól i cukier.
Ugotowaną fasolę pozostawić w garnku w wodzie. Nie odcedzać!
Na patelni roztopić masło z miodem.
Gdy fasola będzie gotowa do podania, podgrzać ją, odcedzić, zalać masłem z miodem i natychmiast podawać.
Smacznego!
mniam, uwielbiam fasolę przygotowaną w prosty sposób :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) A czy u Ciebie w domu podaje się taką fasolkę na Wigilię?
UsuńLubię fasolę - takiej nie jadłam.. może być smaczna chociaż z miodem nie dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :) Można zrobić bez miodu, ale on nadaje jej takiej fajnej słodyczy ;)
UsuńCzyli to jest ta fasolka, o której pisałaś. Wygląda bardzo apetycznie i do tego jest prosta w przygotowaniu. Muszę dopytać Mamę, czy też zna takie danie. Obstawiam, że to smaki typowe dla woj. łódzkiego.
OdpowiedzUsuńTak, to ta;) Jest swietna, tak na prawde trzeba ja tylko namoczyc, a potem ugotowac ;) Zawsze goscila na stole mojej babci, wiec to zdecydowanie lodzka tradycja, choc musze przyznac, ze w granicach samej Lodzi istnieje wiele roznych tradycji i wigilijnych stolach pojawiaja sie bardzo rozne dania. Mysle ze ma to zwiazek z tym, ze ludnosc Lodzi to lubmosc naplywowa z blizszych i dalszych okolic i przywiezli oni z soba swoje tradycje, ktore przetrwaly przez lata :)
Usuń