Printfriendly

Babeczki z fetą i oliwkami


tartletki z fetą
Babeczki z fetą i oliwkami

Święta, świętami, ale zaraz po nich nadejdzie Sylwester, czas imprez, zabaw i prywatek, a na nich przecież także trzeba coś jeść. Na tego typu przyjęciach najlepiej sprawdza się jedzenie typu finger food, czyli takie, która można wziąć w rękę i zjeść na stojąco, nie przerywając zabawy ;) Dlatego właśnie dziś postanowiłam zaproponować Wam pyszne babeczki z fetą i oliwkami. Babeczki są lekko kwaskowe i słone od fety, dzięki temu stanowią idealną przekąskę do piwa. Są niewielkie, tak na dwa kęsy, w związku z czym idealnie sprawdzą się w roli imprezowego finger food. Tartletki z fetą i oliwkami, z dodatekim za'ataru są niezwykle smaczne i z pewnością zasmakują Waszym gościom. Gorąco polecam! 


babeczki z fetą i oliwkami


Babeczki z fetą i oliwkami


Składniki: 


  • opakowanie gotowego kruchego ciasta
  • ser feta
  • 1 jajko
  • pół szklanki śmietany
  • 2 łyżeczki przyprawy za'atar*
  • czarne oliwki
  • pieprz


Przygotowanie: 


Do przygotowania babeczek będzie potrzebna blacha z (12) zagłębieniami. Zagłębienia lekko natłuścić.

Ciasto kruche rozwinąć i wykroić kółka tak, aby pasowały do zagłębień w formach. Można to zrobić szklanką lub dekoracyjnym kółkiem do wycinania ciasta, jeżeli takie posiadacie, nie jest to jednak konieczne.
Z gotowego arkusza ciasta powinno wyjść około 20-24 babeczek.

W miseczce rozkłócić jajko ze śmietaną, pieprzem i przyprawą za'atar (lub ziołami). 

Wykrojone kółka ciasta ułożyć w zagłębieniach formy do pieczenia, wkruszyć do nich ser feta, zalać jajkiem ze śmietaną (po około 2 łyżki), udekorować oliwkami przekrojonymi na pół. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 10-15 minut lub do czasu aż wierzch będzie przyrumieniony, a ciasto upieczone. Podawać na ciepło lub na zimno. 

finger food, przekąski na sylwestra


--------------------------
*Za'atar to arabska mieszanka przypraw, którą bez problemu można przygotować samemu w domu, lub po prostu użyć odpowiednich ziół. W skład przyprawy za'atar wchodzi suszone oregano, tymianek, ziarna sezamu i sumak. Do doprawienia babeczek możecie więc użyć tych ziół. 

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Mmm, wyglądają naprawdę kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ekspresowe w przygotowaniu i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gościom? Gości nie będzie, jeden gość to ma 7 tygodni :) Sylwester w łóżku spędzę - ale takie cudeńko zjeść muszę :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger