Zapiekanka z buraka i selera
Zapiekanka z buraka i selera |
Zima to czas, gdy brak świeżych warzyw, dlatego też trzeba bazować na typowych dla tego okresu warzywach korzeniowych. W związku z tym postanowiłam przygotować pyszną, aromatyczną i intensywną w smaku zapiekankę z buraka i selera. Te cudowne bulwy mają wspaniały "ziemisty" smak i cudowny rubinowy kolor. Taka zapiekanka może stanowić samodzielne danie, jednak ze względu na swą intensywność lepiej sprawdzi się jako dodatek do obiadu, najlepiej do mięsa (także do dziczyzny). Tak upieczone buraki wraz selerem stanowią idealne połączenie i są smaczne na ciepło jak i na zimno.
Zapiekanka z buraka i selera
Składniki:
- seler korzeniowy
- 3 buraki
- sok z 2 pomarańczy
- sól, pieprz
- kilkanaście ziaren jałowca
- świeży tymianek
Przygotowanie zapiekanki z buraka i selera
Buraki i selera obrać i pokroić na cienkie plasterki (nieco grubsze niż do carpaccio, ale im cieniej pokrojone, tym szybciej się upieką), najlepiej zrobić to na mandolinie.
W żaroodpornym naczyniu lub w żeliwnej patelni układać na przemian warstwy buraków i selera, tak aby na siebie nachodziły. Każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem, gałązkami tymianku i kilkoma rozgniecionymi ziarenkami jałowca. Wszystko zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy, przykryć (pokrywką lub folią aluminiową) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni.
Piec przez 45-60 minut, lub do czasu aż warzywa będą miękkie (jeżeli warzywa będą pokrojone w cienkie plasterki czas pieczenia powinien być krótszy).
Piec przez 45-60 minut, lub do czasu aż warzywa będą miękkie (jeżeli warzywa będą pokrojone w cienkie plasterki czas pieczenia powinien być krótszy).
Smacznego!
Mega proste, sezonowe danie. Muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńSezonowe, proste i pyszne! :) Goraco polecam :)
UsuńWygląda przepysznie i pewnie równie dobrze smakuje. :)
OdpowiedzUsuńDziekuje:) Bylo wysmienite! :)
Usuń