Printfriendly

Sos z mielonej wołowiny z ziemniakami



Sos z wołowiny


Kuchnię szkocką lubię przede wszystkim za jej prostotę i nieskomplikowane, domowe potrawy. Jednym z takich dań jest sos z mielonej wołowiny z ziemniakami, czyli mince and tatties. (Mince - mięso mielone, a właściwie siekane, tatties - to po szkocku ziemniaki). Danie jest łatwe do przygotowania i nie wymaga wielu składników czy wyszukanych przypraw. Jest to po prostu sos mięsny z dodatkiem warzyw (marchewki, groszku), podany z ziemniakami.
Jest to proste, domowe, rozgrzewające jedzenie i mimo niewielkiemu dodatkowi przypraw jest niezwykle smaczne. Danie będzie idealne na późny obiad czy kolacje na ciepło. Polecam!


mieso mielone w sosie

Sos z mielonej wołowiny z ziemniakami



Składniki: 


  • 500g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 500ml bulionu wołowego
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • duza garść mrozonego zielonego groszku
  • sól, pieprz
  • olej i masło do smażenia
  • ziemniaki do podania

Przygotowanie:



Oliwę z masłem rozgrzać na głębokiej patelni i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. 
Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojonego w plasterki selera naciowego i marchewkę. Chwilę smażyć aż warzywa zmiękną. 
Dodać mięso, rozdrobnić i smażyć do czasu aż zbrązowieje. Zmniejszyć ogień, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, chwile smażyć, aby mąka się przesmażyła. 
Wlać bulion, sos worcestershire i pieprz, zamieszać i powoli zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez około 30-45 minut. Pod sam koniec gotowania dodać zielony groszek. Doprawić do smaku sola i pieprzem. 
Danie jest smaczniejsze, gdy trochę postoi i przejdzie smakami, dlatego najlepiej przygotować np. dzień wcześniej. Podawać z ugniecionymi ziemniakami.


mince and tatties


Smacznego!

 

4 komentarze:

  1. Szczerze powiedziawszy nigdy nie kombinowałam w ten sposób z obiadem ;) chyba już czas, aby popróbować coś nowego.

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo to tak na prawde bardzo proste danie, a niezwykle smaczne :)

      Usuń
  2. Wygląda smakowicie, a ja bardzo lubię mięso wołowe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie idealne dla Ciebie! Polecam wypróbować ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger