Sos z mielonej wołowiny z ziemniakami
12.3.18
4
Czasochłonne (ponad godzina)
,
kuchnia szkocka
,
Łatwe
,
marchewka
,
mięso mielone
,
wołowina
,
zielony groszek
,
ziemniaki
Kuchnię szkocką lubię przede wszystkim za jej prostotę i nieskomplikowane, domowe potrawy. Jednym z takich dań jest sos z mielonej wołowiny z ziemniakami, czyli mince and tatties. (Mince - mięso mielone, a właściwie siekane, tatties - to po szkocku ziemniaki). Danie jest łatwe do przygotowania i nie wymaga wielu składników czy wyszukanych przypraw. Jest to po prostu sos mięsny z dodatkiem warzyw (marchewki, groszku), podany z ziemniakami.
Jest to proste, domowe, rozgrzewające jedzenie i mimo niewielkiemu dodatkowi przypraw jest niezwykle smaczne. Danie będzie idealne na późny obiad czy kolacje na ciepło. Polecam!
Sos z mielonej wołowiny z ziemniakami
Składniki:
- 500g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 marchewki
- 500ml bulionu wołowego
- 1 łyżka sosu worcestershire
- duza garść mrozonego zielonego groszku
- sól, pieprz
- olej i masło do smażenia
- ziemniaki do podania
Przygotowanie:
Oliwę z masłem rozgrzać na głębokiej patelni i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę.
Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojonego w plasterki selera naciowego i marchewkę. Chwilę smażyć aż warzywa zmiękną.
Dodać mięso, rozdrobnić i smażyć do czasu aż zbrązowieje. Zmniejszyć ogień, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, chwile smażyć, aby mąka się przesmażyła.
Wlać bulion, sos worcestershire i pieprz, zamieszać i powoli zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez około 30-45 minut. Pod sam koniec gotowania dodać zielony groszek. Doprawić do smaku sola i pieprzem.
Danie jest smaczniejsze, gdy trochę postoi i przejdzie smakami, dlatego najlepiej przygotować np. dzień wcześniej. Podawać z ugniecionymi ziemniakami.
Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojonego w plasterki selera naciowego i marchewkę. Chwilę smażyć aż warzywa zmiękną.
Dodać mięso, rozdrobnić i smażyć do czasu aż zbrązowieje. Zmniejszyć ogień, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, chwile smażyć, aby mąka się przesmażyła.
Wlać bulion, sos worcestershire i pieprz, zamieszać i powoli zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez około 30-45 minut. Pod sam koniec gotowania dodać zielony groszek. Doprawić do smaku sola i pieprzem.
Danie jest smaczniejsze, gdy trochę postoi i przejdzie smakami, dlatego najlepiej przygotować np. dzień wcześniej. Podawać z ugniecionymi ziemniakami.
Smacznego!
Szczerze powiedziawszy nigdy nie kombinowałam w ten sposób z obiadem ;) chyba już czas, aby popróbować coś nowego.
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3
Polecam, bo to tak na prawde bardzo proste danie, a niezwykle smaczne :)
UsuńWygląda smakowicie, a ja bardzo lubię mięso wołowe!
OdpowiedzUsuńW takim razie idealne dla Ciebie! Polecam wypróbować ;)
Usuń