Jajko zapiekane w awokado
Jajko zapiekane w awokado |
Wolne dni i długie, leniwe poranki inspirują do przygotowania smacznych i niespiesznych śniadań. Wiosną i latem z pewnością znajdziecie wiele okazji na przygotowanie takiego właśnie śniadania. Moją propozycją na śniadanie jest jajko zapiekane w awokado - niezwykle prosta i szybka do przygotowania, a jednocześnie pyszna i zdrowa potrawa. Gorąco polecam!
Jajko zapiekane w awokado
Składniki
- 2 awokado
- 4 małe jajka
- sól, pieprz
- słodka papryka
- sos sriracha (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Awokado przekroić wzdłiż na pół, wyjąć pestkę i lekko wydrążyć środek, aby było więcej miejsca na jajko. Ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.
Jajka najlepiej rozbić nad miseczką, odlać część białka, a pozostałą część z żółtkiem wlać do połówek awokado.
Wstawić do piekarnika i piec przez około 15-20 minut lub do czasu aż białko się zetnie, a żółtko nadal będzie płynne.
Podawać z ulubioną sałatą. Ja polałam sobie jajko niewielką ilością ostrego sosu sriracha, aby danie było ostrzejsze i bardziej wyraziste.
Smacznego!
muszę wypróbować tą metodę, wygląda pysznie i z pewnością też tak smakuje
OdpowiedzUsuńGoraco polecam - sa pyszne! :)
Usuń