Printfriendly

Quiche ze szparagami


Quiche ze szparagami
Quiche ze szparagami

Sezon na szparagi w pełni. Postanowiłam z tego skorzystać i przygotować quiche ze szparagami. Dotychczas na blogu pojawiła się niezwykle smaczna tarta ze szparagami i pomidorkami oraz wiele innych pomysłów na szparagi. Także, jeżeli macie w lodówce zielone szparagi, a brakuje Wam pomysłów co z nich zrobić to zapraszam po inspiracje. 
Dzisiejszy quiche ze szparagami był tak pyszny, że zjadłam go w całości sama ;) Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje! 
Po więcej przepisów ze szparagami zapraszam do Ani, Pati i Chantel


pomysły na szparagi

 Quiche ze szparagami



Składniki: 


Ciasto:

  • 175g mąki
  • 90g zimnego masła
  • szczypta soli

Farsz:

  • nieduży pęczek szparagów, najlepiej cienkich
  • serek kremowy
  • 2 jajka
  • żółty ser
  • 150ml śmietany
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek


danie ze szparagami

Jak zrobić quiche ze szparagami?


Przygotowanie ciasta:


Mąkę przesiać do miski, dodać sól i pokrojone masło - utrzeć je palcami z mąką, aż będzie przypominało okruchy chleba. Dodać 2 łyżki zimnej wody i zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut. 

Przygotowanie farszu:


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 
Ciasto wyjąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość około 0,5cm. Ciasto ułożyć w formie do tary (najlepiej z wyjmowanym spodem), ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć (np. specjalnymi ceramicznymi kuleczkami do obciążania ciasta lub zwykłą fasolą, grochem lub ryżem). Spód tarty piec przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejne 5 minut. 
W międzyczasie przygotować szparagi - poobłamywać stwardniałe końcówki.
Jajka rozkłócić ze śmietaną z dodatkiem soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. 
Upieczony spód wyjąć z piekarnika. 
Spód quiche posmarować serkiem kremowym, delikatnie oprószyć tymiankiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem, posypać niewielką ilością startego żółtego sera. Na nim ułożyć szparagi i zalać jajkiem ze śmietaną. 
Wstawić do piekarnika i piec przez około 20-25 minut lub do czasu aż tarta będzie rumiana, a szparagi miękkie. 
Podawać na ciepło lub na zimno. 

co zrobić ze szparagów

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. tak pięknie wygląda, że aższkoda jeść ;) ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje! Musze przyznac, ze faktycznie szkoda bylo mi ja kroic ;)

      Usuń
  2. jedno z moich ulubionych dań :) i dosyć proste do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie ciesze :) Jest troche zabawy z ciastem i pieczeniem, ale w sumie nic skomplikowanego :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger