Quiche ze szparagami
Quiche ze szparagami |
Sezon na szparagi w pełni. Postanowiłam z tego skorzystać i przygotować quiche ze szparagami. Dotychczas na blogu pojawiła się niezwykle smaczna tarta ze szparagami i pomidorkami oraz wiele innych pomysłów na szparagi. Także, jeżeli macie w lodówce zielone szparagi, a brakuje Wam pomysłów co z nich zrobić to zapraszam po inspiracje.
Dzisiejszy quiche ze szparagami był tak pyszny, że zjadłam go w całości sama ;) Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje!
Po więcej przepisów ze szparagami zapraszam do Ani, Pati i Chantel.
Po więcej przepisów ze szparagami zapraszam do Ani, Pati i Chantel.
Quiche ze szparagami
Składniki:
Ciasto:
- 175g mąki
- 90g zimnego masła
- szczypta soli
Farsz:
- nieduży pęczek szparagów, najlepiej cienkich
- serek kremowy
- 2 jajka
- żółty ser
- 150ml śmietany
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- tymianek
Jak zrobić quiche ze szparagami?
Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i pokrojone masło - utrzeć je palcami z mąką, aż będzie przypominało okruchy chleba. Dodać 2 łyżki zimnej wody i zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
Przygotowanie farszu:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ciasto wyjąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość około 0,5cm. Ciasto ułożyć w formie do tary (najlepiej z wyjmowanym spodem), ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć (np. specjalnymi ceramicznymi kuleczkami do obciążania ciasta lub zwykłą fasolą, grochem lub ryżem). Spód tarty piec przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejne 5 minut.
W międzyczasie przygotować szparagi - poobłamywać stwardniałe końcówki.
Jajka rozkłócić ze śmietaną z dodatkiem soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
Upieczony spód wyjąć z piekarnika.
Spód quiche posmarować serkiem kremowym, delikatnie oprószyć tymiankiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem, posypać niewielką ilością startego żółtego sera. Na nim ułożyć szparagi i zalać jajkiem ze śmietaną.
Wstawić do piekarnika i piec przez około 20-25 minut lub do czasu aż tarta będzie rumiana, a szparagi miękkie.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
tak pięknie wygląda, że aższkoda jeść ;) ;)
OdpowiedzUsuńDziekuje! Musze przyznac, ze faktycznie szkoda bylo mi ja kroic ;)
UsuńNo to ja poproszę kawałek!
OdpowiedzUsuńZapraszam! :)
Usuńjedno z moich ulubionych dań :) i dosyć proste do zrobienia
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze :) Jest troche zabawy z ciastem i pieczeniem, ale w sumie nic skomplikowanego :)
Usuń