Tarta ze szparagami
Od kilku dni czekały na mnie w lodówce szparagi i zastanawiałam się co z nich przygotować. Wybór padł na tartę ze szparagami, ponieważ takiej jeszcze nie przygotowywałam. Postanowiłam więc spróbować. Tarta wyszła pyszna, delikatna, łagodna i puszysta. Zagłębiając się w lekturze starej książki kucharskiej przeczytałam jak przygotowywać kruche ciasto i w niej polecano przygotowywać je z mąki krupczatki, akurat byłam w polskim sklepie i taka mąka wpadła mi w oko, postanowiłam ją kupić i przygotować ciasto opartej na niej. Mąka ta idealnie nadaje się do tego typu wypieków, a pewnie jeszcze lepiej do kruchych i delikatnych ciasteczek (muszę to koniecznie wypróbować!) - ciasto jest bardzo lekkie, delikatne i kruchutkie. W połączeniu ze szparagami, które są bardzo subtelnym warzywem, dają wspaniały efekt. Polecam!
Ciasto:
- 180g mąki krupczatki
- 120g masła
- szczypta soli
- 1 jajko
Farsz:
- duży pęczek zielonych szparagów
- kilka pomidorków koktajlowych
- 120ml śmietany
- 1 duże jajko lub dwa mniejsze
- 2 garście startej mozzarelli
- sól i pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta ziół prowansalskich
- szczypta ostrej papryki w proszku
Przygotować farsz - w misce wymieszać śmietanę z jajkiem, dodać startą mozzarellę, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, papryką oraz ziołami. Szparagi oczyścić - odłamać stwardniałą część łodygi, następnie około połowy długości łodygi pokroić w plasterki, górną część pozostawić. Plasterki szparagów dodać do mieszaniny śmietany i jajka.
Ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra, wyłożyć nim naczynie do pieczenia tarty, zalać sosem śmietanowym, na wierzchu ułożyć szparagi i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut, lub aż masa się zetnie, a wierzch zarumieni.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Aż się człowiek głodny robi... Będę musiała wypróbować ten przepis!
OdpowiedzUsuńGoraco polecam:)
UsuńPięknie wygląda! Z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie, ta tarta jest bardzo efektowna;) Polecam!
UsuńApetycznie podana :)
OdpowiedzUsuńI tak tez smakuje ;)
UsuńWyglada rewelacyjnie! Jak juz pisalam nie jestem fanka wytrawnych tart, ale musze kiedys do Ciebie na jakas wpasc. Moze po prostu nie mialam okazji jesc dobrej wytrawnej tarty :)
OdpowiedzUsuńDzieki! Koniecznie wpadaj, tylko uprzedz chwile wczesniej, abym zdazyla cos przygotowac :)
UsuńHehe, nie omieszkam :)
UsuńOK, w takim razie czekam:)
UsuńJa juz tesknie za szparagami... Nie widze ich ostatnio na straganach. Ale kto wie, moze jeszcze znajde. A jak znajde, to zrobie taka tarte :)
OdpowiedzUsuńDziwne, mam wrazenie ze na Wyspach w sklepach sa przez caly rok;)
Usuń