środa, 30 maja 2018

Krem z pieczonej papryki z ciecierzycą


krem z papryki
Krem z pieczonej papryki z ciecierzycą

Krem z pieczonej papryki z ciecierzycą to idealne danie na jesienny wieczór. W Szkocji niestety pogoda nie rozpieszcza, a kolor  tej zupy jest niezwykle słoneczny. W taki sposób muszę się ratować brakiem słońca na niebie. Dodatek ciecierzycy sprawia, że zupa jest  gęsta i niezwykle sycąca - stanowi danie samo w sobie. Krem z pieczonej papryki idealnie smakuje z chrupiącą grzanką. Polecam!


jak zrobić zupę paprykową


Krem z czerwonej papryki z ciecierzycą


Składniki: 


  • 3-4 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • puszka ciecierzycy (400g)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • czarne oliwki do przybrania (opcjonalnie)


Przygotowanie: 


Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Paprykę umyć, przekroić na pół, wykroić gniazda nasienne, ułożyć na kratce do pieczenia i piec przez około 30 minut lub do czasu, gdy skórka zacznie robić się czarna.
Upieczoną paprykę przełożyć do miski i zakryć folią spożywczą. Odstawić, aby papryka zaparowała i ostygła.
W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i chwilę przesmażyć. Dodać odsączoną ciecierzycą, dodać zioła i przyprawy - szczyptę tymianku, kmin rzymski, cynamon, paprykę, imbir, pastę tahini i miód. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę smażyć aż smaki cię połączą. 
Paprykę obrać ze skórki i dodać do gotującej się ciecierzycy. Warzywa zalać wodą, na tyle aby je zakryła, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez około 30 minut. 
Gdy zupa się ugotuje lekko ją przestudzić po czym dokładnie zmiksować. W razie potrzeby podgrzać i doprawić do smaku. 
Podawać skropioną oliwą i przybraną posiekanymi czarnymi oliwkami. Świetnie smakuje z grillowaną grzanką. 

zupa paprykowa

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Bardzo intrygująca ta kompozycja :) I paprykę i ciecierzycę kocham, a więc trzeba będzie spróbować :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie polecam wypróbować - zupa jest pyszna! :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...