Printfriendly

Jajko zapiekane w awokado



Jajko zapiekane w awokado
Jajko zapiekane w awokado


Wolne dni i długie, leniwe poranki inspirują do przygotowania smacznych i niespiesznych śniadań. Wiosną i latem z pewnością znajdziecie wiele okazji na przygotowanie takiego właśnie śniadania. Moją propozycją na śniadanie jest jajko zapiekane w awokado - niezwykle prosta i szybka do przygotowania, a jednocześnie pyszna i zdrowa potrawa. Gorąco polecam!


 Jajko zapiekane w awokado


jajko zapiekane w awokado



Składniki


  • 2 awokado
  • 4 małe jajka
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • sos sriracha (opcjonalnie)



awokado zapiekane z jajkiem


Przygotowanie: 



Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Awokado przekroić wzdłiż na pół, wyjąć pestkę i lekko wydrążyć środek, aby było więcej miejsca na jajko. Ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. 
Jajka najlepiej rozbić nad miseczką, odlać część białka, a pozostałą część z żółtkiem wlać do połówek awokado.
Wstawić do piekarnika i piec przez około 15-20 minut lub do czasu aż białko się zetnie, a żółtko nadal będzie płynne. 
Podawać z ulubioną sałatą. Ja polałam sobie jajko niewielką ilością ostrego sosu sriracha, aby danie było ostrzejsze i bardziej wyraziste. 

egg stuffed avokado

Smacznego!

2 komentarze:

  1. muszę wypróbować tą metodę, wygląda pysznie i z pewnością też tak smakuje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger