Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową
17.6.18
0
Banalne
,
fasola
,
fasolka szparagowa
,
kuchnia włoska
,
Szybkie (do pół godziny)
,
ziemniaki
Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową |
Młode ziemniaki i fasolka szparagowa - to połączenie idealne na sałatka o tej porze roku. Przepis znalazłam, podobnie jak na sałatkę z pomidorów, w książce Italian Cooking School - Vegetables. Ponownie podkreślam, że kuchnia włoska jest fantastyczna - prosta i smaczna. Zdecydowanie polecam sałatkę ziemniaczaną z fasolką szparagową, ponieważ idealnie sprawdzi się ona jako lunch do pracy lub dodatek do obiadu czy do dań z grilla.
Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową
Składniki:
- 500g młodych ziemniaków
- 200-300g zielonej fasolki szparagowej
- 200-300g fasoli borlotti z puszki (użyłam fasoli z czarnym oczkiem)
- 2 szalotki lub 1 czerwona cebula
- 2 łyżki octu z białego wina
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Ziemniaki i fasolkę ugotować.
Fasolę z puszki odcedzić i przepłukać.
Ziemniaki, fasolkę szparagowa i fasolę z puszki wrzucić do miski i delikatnie wymieszać. Szalotkę lub czerwoną cebulę pokroić na cienkie plasterki i położyć na wierzchu sałatki.
W małej miseczce wymieszać ocet, oliwę, sól, pieprz i czosnek wyciśnięty przez praskę. Mieszanką oliwy i octu zalać warzywa, przybrać natką pietruszki i podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.