niedziela, 17 czerwca 2018

Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową


sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową

Młode ziemniaki i fasolka szparagowa - to połączenie idealne na sałatka o tej porze roku. Przepis znalazłam, podobnie jak na sałatkę z pomidorów, w książce Italian Cooking School - Vegetables. Ponownie podkreślam, że kuchnia włoska jest fantastyczna - prosta i smaczna. Zdecydowanie polecam sałatkę  ziemniaczaną z fasolką szparagową, ponieważ idealnie sprawdzi się ona jako lunch do pracy lub dodatek do obiadu czy do dań z grilla. 


sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową

Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową


Składniki: 


  • 500g młodych ziemniaków
  • 200-300g zielonej fasolki szparagowej
  • 200-300g fasoli borlotti z puszki (użyłam fasoli z czarnym oczkiem)
  • 2 szalotki lub 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki


Przygotowanie: 


Ziemniaki i fasolkę ugotować. 
Fasolę z puszki odcedzić i przepłukać.
Ziemniaki, fasolkę szparagowa i fasolę z puszki wrzucić do miski i delikatnie wymieszać. Szalotkę lub czerwoną cebulę pokroić na cienkie plasterki i położyć na wierzchu sałatki.
W małej miseczce wymieszać ocet, oliwę, sól, pieprz i czosnek wyciśnięty przez praskę. Mieszanką oliwy i octu zalać warzywa, przybrać natką pietruszki i podawać.

sałatka na grilla


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...