Sałatka pomidorowa
11.6.18
0
Banalne
,
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
kuchnia włoska
,
pomidory
,
sałatka
,
seler naciowy
Ostatnio w bibliotece wpadła mi w ręce bardzo ciekawa książeczka z włoskimi przepisami warzywnymi. Kuchnia włoska należy do moich ulubionych. Cenię ją za prostotę, a jednocześnie niezwykłe smaki. Taka właśnie jest sałatka pomidorowa, którą przygotowałam na bazie przepisu z tej książki - banalnie prosta, ale przepyszna. Sałatka z pomidorów idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu czy dań z grilla. Można ją także spakować do lunchboxu. Idealna sałatka na letnie upały - lekka i orzeźwiająca!
Gorąco polecam!
Sałatka pomidorowa
Składniki:
- 300g pomidorków koktajlowych
- 2 łodygi selera naciowego
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego oregano ( lub 1 łyżka swieżego)
- 1 ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę
- sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę pomidorową:
Pomidorki umyć i przekroić na połówki. Wrzucić do miski.
Selera umyć i pokroić na cienkie plasterki. Dodać do pomidorów.
W miseczce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, oregano, czosnkiem, solą i pieprzem. Zalać nią pomidory i delikatnie wymieszać.
Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki, aby sałatka dobrze się schłodziła (około 2 godziny).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.