Smażony ser halloumi z za'atarem
19.7.18
0
Banalne
,
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
halloumi
,
kuchnia arabska
,
kuchnia libańska
,
ser
Ser halloumi kojarzy się z Cyprem, jednak z Cypru jest już bardzo niedaleko do Libanu, gdzie jest równie popularny. Smażony ser halloumi z za'atarem to idealna przekąska. Smażony lub grillowany ser halloumi często wchodzi w skład tzw. mezze, czyli w kuchnia arabskiej - drobnych przekąsek. Polecam wypróbować, dnie jest proste ale niezwykle smaczne :)
Smażony ser halloumi z za'atarem
Składniki:
- opakowanie sera halloumi (250g)
- 1 łyżeczka przyprawy za'atar
- oliwa lub masło do smażenia
- kawałki cytryny, chlebek arabski (np. pita) do podania
Jak zrobić smażony ser halloumi z za'atarem?
Ser halloumi pokroić na cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać oliwę (lub masło) i smażyć na niem plastry sera halloumi przez kilka minut lub do czasu aż będą rumiane, przewrócić na drugą stronę i ponownie smażyć na złoty kolor. Usmażony ser przełożyć na papierowy ręcznik, aby osuszyć go z nadmiaru tłuszczu.
Ser układać na talerzu, oprószyć przyprawą za'atar i natychmiast podawać z kawałkami cytryny i kawałkami upieczonego chlebka arabskiego (np. pity).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.