Printfriendly

Smażony ser halloumi z za'atarem



smażony ser halloumi


Ser halloumi kojarzy się z Cyprem, jednak z Cypru jest już bardzo niedaleko do Libanu, gdzie jest równie popularny. Smażony ser halloumi z za'atarem to idealna przekąska. Smażony lub grillowany ser halloumi często wchodzi w skład  tzw. mezze, czyli w kuchnia arabskiej - drobnych przekąsek. Polecam wypróbować, dnie jest proste ale niezwykle smaczne :) 





Smażony ser halloumi z za'atarem


Składniki: 



  • opakowanie sera halloumi (250g)
  • 1 łyżeczka przyprawy za'atar
  • oliwa lub masło do smażenia
  • kawałki cytryny, chlebek arabski (np. pita) do podania


Jak zrobić smażony ser halloumi z za'atarem? 



Ser halloumi pokroić na cienkie plasterki. 
Na patelni rozgrzać oliwę (lub masło) i smażyć na niem plastry sera halloumi przez kilka minut lub do czasu aż będą rumiane, przewrócić na drugą stronę i ponownie smażyć na złoty kolor. Usmażony ser przełożyć na papierowy ręcznik, aby osuszyć go z nadmiaru tłuszczu. 
Ser układać na talerzu, oprószyć przyprawą za'atar i natychmiast podawać z kawałkami cytryny i kawałkami upieczonego chlebka arabskiego (np. pity). 


Smacznego!

Kuchnia Bliskiego Wschodu 2018

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger