Printfriendly

Szwedzkie klopsiki


Szwedzkie klopsiki

Szwedzkie klopsiki (Kottbullar) to chyba najbardziej charakterystyczne danie kuchni szwedzkiej. Oczywiście najczęściej możecie je spotkać w IKEA, a w sklepiku kupić paczkę mrożonych pulpecików. Nie ma jednak nic lepszego jak zrobić własne klopsiki. Tradycyjne pulpeciki przygotowywane są z mięsa mieszanego wieprzowo - wołowego, ja jednak wykorzystałam mięso z indyka, aby pulpeciki były lżejsze i bardziej fit. Muszę przyznać, że klopsiki przygotowane w poniższy sposób są niezwykle smaczne, mięciutkie, wręcz puszyste. Jak możecie zauważyć w kuchni szwedzkiej używa się wielu przypraw, dzięki którym mięso jest aromatyczne i wyraziste w smaku. Gorąco polecam wypróbować te szwedzkie klopsiki - są pyszne!




szwedzkie pulpeciki



Szwedzkie klopsiki




Składniki: 



  • 500g mięsa mielonego (użyłam mięsa z indyka)
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 średniej białej cebuli, startej na  tarce o grubych oczkach
  • 1 jajko, lekko ubite
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego, utartego w moździerzu
  • 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, biały pieprz


Sos:



  • 300ml wody
  • pół kostki rosołowej
  • 2 łyżki mąki
  • 100ml mleka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4-5 łyżek śmietany


Jak zrobić szwedzkie klopsiki: 



Bułkę tartą wrzucić do dużej miski, zalać mlekiem i odstawić na około 5 minut, aż bułka wchłonie płyn. W razie potrzeby dolać nieco więcej mleka, aby masa była w miarę rzadka. 
Do bułki tartej dodać mięso mielone, startą na tarce cebulę, jajko, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Mięso dokładnie wyrobić rękoma na jednolitą masę. 
Zwilżyć dłonie zimną wodą i formować nieduże pulpeciki. 
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pulpeciki po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Przełożyć na ręcznik papierowy, aby osuszyć je z nadmiaru tłuszczu. 


Przygotowanie sosu:



Na patelnię na której smażyły się pulpeciki wlać wodę i zagotować, zeskrobać kawałki mięsa od smażenia i gotować jeszcze kilka minut. Dodać rozkruszoną kostkę rosołową, dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Chwilę gotować po czym przecedzić do niewielkiego rondelka.
Mąkę rozprowadzić z mlekiem na jednolitą masę i wlać do rondelka do przecedzonego sosu. Gotować sos na małym ogniu przez 5 minut ciągle mieszając. Wlać sos sojowy i śmietanę i jeszcze chwilę gotować do czasu aż sos uzyska pożądaną gęstość.

Pulpeciki podawać z ziemniakami, sosem, żurawiną i sałatką z zielonego ogórka z koperkiem.


jak zrobić szwedzkie pulpeciki

Smacznego!


Skandynawskie lato 2018

6 komentarzy:

  1. taki obiad wygląda pysznie i na pewno pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A co to za surówka? Znajdę na nią przepis u Ciebie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Salatka z zielonego ogorka z koperkiem ;) Link jest na koncu wpisu, a przepis we wczesniejszym poscie ;) Zapraszam:)

      Usuń
  3. Ja robiłam je wg trochę innego przepisu, ale tak koniecznie musi być ziele angielskie. I w takim zestawie jak podałaś smakują najlepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepisow na szwedzkie pulpeciki jest pewnie tyle co na polkie kotlety mielone - kazda gospodyni robi nieco inaczej i dodaje inne dodatki, przyprawy ;) A pulpeciki byly bardzo smaczne, mieciutkie i soczyste.

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger