Szwedzkie klopsiki
Szwedzkie klopsiki (Kottbullar) to chyba najbardziej charakterystyczne danie kuchni szwedzkiej. Oczywiście najczęściej możecie je spotkać w IKEA, a w sklepiku kupić paczkę mrożonych pulpecików. Nie ma jednak nic lepszego jak zrobić własne klopsiki. Tradycyjne pulpeciki przygotowywane są z mięsa mieszanego wieprzowo - wołowego, ja jednak wykorzystałam mięso z indyka, aby pulpeciki były lżejsze i bardziej fit. Muszę przyznać, że klopsiki przygotowane w poniższy sposób są niezwykle smaczne, mięciutkie, wręcz puszyste. Jak możecie zauważyć w kuchni szwedzkiej używa się wielu przypraw, dzięki którym mięso jest aromatyczne i wyraziste w smaku. Gorąco polecam wypróbować te szwedzkie klopsiki - są pyszne!
Szwedzkie klopsiki
Składniki:
- 500g mięsa mielonego (użyłam mięsa z indyka)
- 4 łyżki bułki tartej
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 średniej białej cebuli, startej na tarce o grubych oczkach
- 1 jajko, lekko ubite
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego, utartego w moździerzu
- 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, biały pieprz
Sos:
- 300ml wody
- pół kostki rosołowej
- 2 łyżki mąki
- 100ml mleka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4-5 łyżek śmietany
Jak zrobić szwedzkie klopsiki:
Bułkę tartą wrzucić do dużej miski, zalać mlekiem i odstawić na około 5 minut, aż bułka wchłonie płyn. W razie potrzeby dolać nieco więcej mleka, aby masa była w miarę rzadka.
Do bułki tartej dodać mięso mielone, startą na tarce cebulę, jajko, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Mięso dokładnie wyrobić rękoma na jednolitą masę.
Zwilżyć dłonie zimną wodą i formować nieduże pulpeciki.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pulpeciki po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Przełożyć na ręcznik papierowy, aby osuszyć je z nadmiaru tłuszczu.
Przygotowanie sosu:
Na patelnię na której smażyły się pulpeciki wlać wodę i zagotować, zeskrobać kawałki mięsa od smażenia i gotować jeszcze kilka minut. Dodać rozkruszoną kostkę rosołową, dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Chwilę gotować po czym przecedzić do niewielkiego rondelka.
Mąkę rozprowadzić z mlekiem na jednolitą masę i wlać do rondelka do przecedzonego sosu. Gotować sos na małym ogniu przez 5 minut ciągle mieszając. Wlać sos sojowy i śmietanę i jeszcze chwilę gotować do czasu aż sos uzyska pożądaną gęstość.
Pulpeciki podawać z ziemniakami, sosem, żurawiną i sałatką z zielonego ogórka z koperkiem.
Smacznego!
taki obiad wygląda pysznie i na pewno pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńOwszem, jest niezwykle smaczny! Polecam! :)
UsuńA co to za surówka? Znajdę na nią przepis u Ciebie?
OdpowiedzUsuńSalatka z zielonego ogorka z koperkiem ;) Link jest na koncu wpisu, a przepis we wczesniejszym poscie ;) Zapraszam:)
UsuńJa robiłam je wg trochę innego przepisu, ale tak koniecznie musi być ziele angielskie. I w takim zestawie jak podałaś smakują najlepiej ;)
OdpowiedzUsuńPrzepisow na szwedzkie pulpeciki jest pewnie tyle co na polkie kotlety mielone - kazda gospodyni robi nieco inaczej i dodaje inne dodatki, przyprawy ;) A pulpeciki byly bardzo smaczne, mieciutkie i soczyste.
Usuń