Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna to kwintesencja lata. Dzisiejsza potrawa zawiera w sobie wszystkie warzywa od których obecnie uginają się stragany. Możecie do niej wykorzystać polne pomidory, cukinie które urosły wam w ogródkach i jeszcze wciąż młode ziemniaki. Prowansalskie smaki i polskie warzywa to idealne połączenie.
Zapiekanka warzywna jest niezwykle smaczna i aromatyczna za sprawą użytych tu ziół i sporej ilości czosnku, który pięknie pachnie podczas pieczenia. Gorąco polecam tak przygotowane zapiekane warzywa. Zapiekanka idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad. Można jeść ją jako danie główne z dodatkiem ulubionego pieczywa, lub jako warzywny dodatek do dań mięsnych.
Zapiekanka warzywna
Składniki:
- 2 nieduże cukinie*
- 2 bakłażany
- 2 średnie cebule
- 3-4 ziemniaki
- 3-4 większe pomidory
- 4 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2-3 gałązki świeżego tymianku
- cukier
- 80ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki płynnego miodu
- sól, pieprz
*ilość składników zależy od wielkości naczynia w jakim będziecie przygotowywać zapiekankę. Warzywa powinny być podobnej średnicy.
Przygotowanie:
Należy zacząć od przygotowania warzyw - pomidory, cukinię i bakłażana dokładnie umyć, a ziemniaki i cebulę obrać.
Wszystkie warzywa należy pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to na mandolinie (szatkownicy). Ziemniaki powinny być pokrojone najcieniej, miękkie warzywa i pomidory mogą być pokrojone nieco grubiej. Pokrojone warzywa ułożyć w osobnych naczyniach.
Czosnek wycisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą z oliwek i listkami rozmarynu.
Naczynie do zapiekania posmarować niewielką ilością oliwy z czosnkiem, tylko aby je natłuścić.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, delikatnie ułożyć na nim krążki cebuli, oprószyć cukrem i smażyć przez kilka minut, aż cebula lekko się przyrumieni i zmięknie. Zestawić z ognia i odstawić, aby przestygła.
W naczyniu żaroodpornym układać warzywa na przemian. Należy pamiętać, aby nie kłaść pomidorów przy ziemniakach, ponieważ mogą się one nie upiec. Warzywa powinny być ciasno ułożone i ściśle do siebie przylegać.
Na warzywa wylać pozostałą część oliwy z czosnkiem i rozmarynem, polać miodem, oprószyć solą i pieprzem. Na wierzchu położyć gałązki tymianku. Zapiekankę warzywną wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Podawać natychmiast po upieczeniu.
Smacznego!
Nie wiem jak smakuje ale wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńDziekuje:) Moge zapenic ze byla tak smaczna jak wyglada:)
UsuńKurcze, robi wrażenie! Cóż za precyzja!
OdpowiedzUsuńDziekuje :) Mnie poczatkowo tez wydawalo sie to dosc skomplikowane i dlugo zabieralam sie do zrobienia tej zapiekanki, ale jak juz sie zabralam i przygotowalam wszystkie skladniki, to ich ulozenie nie bylo juz niczym skomplikowanym ;) Polecam!
UsuńMniam! Ja widzę tu jeszcze trochę zapieczonego sera :)
OdpowiedzUsuńJasne! Mozna dodac slony ser np. fete, a miesozercy moga tam dolozyc plasterki salami lub chorizo :)
Usuń