czwartek, 18 października 2018

Zupa z pieczonej dyni z jabłkiem


zupa krem z dyni

Rozpoczął się sezon na dynię w związku z czym postanowiłam zainaugurować go niezwykle prostym i szybkim przepisem na zupę krem z dyni. Zupa z pieczonej dyni z jabłkiem jest niezwykle delikatna, lekko słodka i ciut kwaskowa. Ponadto zupa dyniowa jest banalnie prosta do przygotowania i z pewnością wszystkim zasmakuje. Polecam!
Więcej przepisów na dynie znajdziecie w osobnym poście.




zupa dyniowa



Zupa z pieczonej dyni z jabłkiem



Składniki: 



  • 0,8-1kg miąższu z dyni piżmowej
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • masło i oliwa do smażenia 
  • sól, pieprz



krem z dyni


Przygotowanie: 



Dynie pokroić na mniejsze kawałki, obrać i pozbawić miąższu. Wyłożyć na blachę skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Dynie piec przez około 30 minut lub do czasu aż będzie miękka.
W garnku roztopić masło i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać upieczoną dynię, zalać wodą (ewentualnie domowym wywarem warzywnym lub rosołem) około 600ml (lub tyle aby zakryć warzywa). Zupę zagotować i gotować na niewielkim ogniu przez około 15 minut. 
Jabłko obrać i drobno pokroić, dodać do gotującej się dyni. Garnek przykryć i gotować kolejne 10 minut, lub do czasu aż jabłko się rozgotuje. 
Zupę zestawić z ognia i pozwolić, aby chwilę przestygła. Następnie dokładnie zmiksować, ponownie podgrzać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać przybraną pestkami dyni.

jak zrobić zupę z dyni

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...