Zupa z pieczonej dyni z jabłkiem
Rozpoczął się sezon na dynię w związku z czym postanowiłam zainaugurować go niezwykle prostym i szybkim przepisem na zupę krem z dyni. Zupa z pieczonej dyni z jabłkiem jest niezwykle delikatna, lekko słodka i ciut kwaskowa. Ponadto zupa dyniowa jest banalnie prosta do przygotowania i z pewnością wszystkim zasmakuje. Polecam!
Więcej przepisów na dynie znajdziecie w osobnym poście.
Więcej przepisów na dynie znajdziecie w osobnym poście.
Zupa z pieczonej dyni z jabłkiem
Składniki:
- 0,8-1kg miąższu z dyni piżmowej
- 1 jabłko
- 1 cebula
- masło i oliwa do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Dynie pokroić na mniejsze kawałki, obrać i pozbawić miąższu. Wyłożyć na blachę skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Dynie piec przez około 30 minut lub do czasu aż będzie miękka.
W garnku roztopić masło i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać upieczoną dynię, zalać wodą (ewentualnie domowym wywarem warzywnym lub rosołem) około 600ml (lub tyle aby zakryć warzywa). Zupę zagotować i gotować na niewielkim ogniu przez około 15 minut.
Jabłko obrać i drobno pokroić, dodać do gotującej się dyni. Garnek przykryć i gotować kolejne 10 minut, lub do czasu aż jabłko się rozgotuje.
Zupę zestawić z ognia i pozwolić, aby chwilę przestygła. Następnie dokładnie zmiksować, ponownie podgrzać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać przybraną pestkami dyni.
Podawać przybraną pestkami dyni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.