Jamajska przyprawa curry
Jamajka słynie z wyrazistych i aromatycznych dań. Na jutrzejszy obiad zaplanowałam curry z kurczaka po jamajsku, jednak aby je przyrządzić potrzebowałam przyprawy curry. Nie chciałam wykorzystać gotowej mieszanki, która zazwyczaj lepiej sprawdza się do dań kuchni indyjskiej, postanowiłam więc przygotować domową mieszankę curry. Przygotowanie przyprawy curry jest bardzo proste, a jej aromat jest niepowtarzalny, ponadto ma się pewność, że nie ma tam żadnych niepożądanych składników czy soli. Gorąco polecam przyrządzać własne mieszanki przypraw - pięknie pachną, są smaczne i zdrowe, ale także można dostosować je do własnych potrzeb.
Jamajska przyprawa curry
Składniki:
- 4 łyżki nasion kolendry
- 2 łyżki nasion kminu rzymskiego
- 2 łyżki gorczycy
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 1 łyżka kozieradki
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 łyżki mielonej kurkumy
Jak zrobić domową mieszankę przyprawy curry:
Wszystkie przyprawy uprażyć na suchej patelni, na niewielkim ogniu. Prażyć przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając, uważać aby przyprawy się nie przypaliły.
Uprażone przyprawy przełożyć na płaski talerz, aby ostygły.
Mieszankę przypraw curry przełożyć do moździerza i dokładnie utrzeć (najlepiej zrobić to mniejszymi partiami) lub zmielić w młynku do przypraw.
Przyprawę curry przechowywać w szczelnym pojemniczku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.