Curry z kurczaka po jamajsku
22.10.18
0
curry
,
Czasochłonne (ponad godzina)
,
kuchnia karaibska
,
kurczak
,
Łatwe
,
mleko kokosowe
,
przyprawy
,
ziemniaki
Curry to bardzo proste, szybkie, a przede wszystkim pyszne danie. Curry idealne nadaje się do przygotowania na późny obiad po powrocie z pracy. Ostatnio naszło mnie trochę na wspomnienia i postanowiłam przygotować słoneczne i rozgrzewające curry z kurczaka po jamajsku. Podstawą tego curry jest domowa mieszanka przypraw, która z pewnością przyda się także do wykonania innych potraw. Ostrość curry możecie oczywiście regulować poprzez ilość użytej do marynaty papryczki chilli. Gorąco polecam to curry z kurczaka z dodatkiem ziemniaków i mleka kokosowego. Jest idealne na jesienne wieczory.
Curry z kurczaka po jamajsku
Składniki:
- 3-4 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (ok. 3 cm)
- 1-2 papryczki chilli
- sok z 1 cytryny
- 500-600g wyfiletowanych udek z kurczaka
- 3 łyżki jamajskiej przyprawy curry (ewentualnie przyprawy curry ze sklepu, ale smak będzie inny)
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
- 300g ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
Jak przygotować curry z kurczaka po jamajsku?
Czosnek wycisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Imbir obrać i zetrzeć na tarce od drobnych oczkach. Papryczkę chilli drobniutko posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać sok z cytryny i jamajską przyprawę curry i dokładnie wymieszać.
Kurczaka umyć, dokładnie oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do mieszanki przypraw, czosnku, imbiru i chilli. Wszystko dokładnie wymieszać, aby kurczak pokrył się przyprawami. Przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na noc.
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli i lekko zbrązowieje dodać kurczaka i chwilę przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, mleko kokosowe i sól. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć i zagotować. Gdy sos się zagotuje, zmniejszyć gaz, uchylić pokrywkę i powoli gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie, od czasu do czasu mieszać. Pod koniec gotowania ewentualnie doprawić solą i sokiem z cytryny.
Podawać z ryżem, a najlepiej z ryżem z czerwoną fasolą.
Podawać z ryżem, a najlepiej z ryżem z czerwoną fasolą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.