Placuszki z dyni
Sezon na dynie się rozkręca. Dziś przygotowałam placuszki z dyni z dodatkiem bekonu. Niezwykle smaczne, lekko słodkie i aromatyczne placuszki są po prostu pyszne. Gorąco polecam Wam zrobić placuszki dyniowe, świetnie sprawdzą się jako ciepła kolacja, lub przekąska w ciągu dnia, stanowią także idealne danie do spakowanie do lunchboxa.
Jeżeli szukacie inspiracji na inne dania z dyni to zapraszam Was do Malwiny, Patrycji i Mirabelki po ich dyniowe potrawy.
Placuszki z dyni
Składniki:
- 1 nieduża dynia piżmowa (ok. 600g miąższu)
- 1 większa cebula
- 1 łyżeczka suszonej szałwii
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 0,25 łyżeczki cynamonu
- odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
- 3 czubate łyżki mąki
- 2 jajka
- sól, pieprz
- kilka plastrów bekonu (200-250g) (opcjonalnie)
- olej do smażenia
Jak zrobić placuszki z dyni?
Bekon (o ile używacie) mocno zgrillować, aby był przypieczony i fajnie chrupiący. Odstawić do ostygnięcia.
Dynię piżmową obrać, oczyścić z miąższu i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do dużej miski. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do dyni. Do startej dyni dodać sól i pieprz, przyprawy: szałwię, ostrą paprykę, cynamon, gałkę muszkatołową oraz mąkę i wbić jajka. Wszytko dokładnie wymieszać, aż składniki się dobrze połączą.
Bekon pokroić w drobną kostkę lub pokruszyć i dodać do dyni.
Na patelni rozgrzać olej i nakładać niewielkie porcje masy dyniowej, formować niewielkie i niezbyt grube placuszki. Smażyć po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.
Usmażone placuszki dyniowe układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu po czym podawać.
Placuszki z dyni można jeść na ciepło i na zimno.
Smacznego!
Pyszności!!! Uwielbiam wszelkie placki z dynią, Twoje są inne, trzeba będzie je wypróbować! Serdecznie pozdrawiam, A.
OdpowiedzUsuńDziekuje, ciesze sie ze Ci sie podobaja :) Te placuszki sa naprawdę pyszne i faktycznie inne, bo robione z tartej dyni, a nie z puree.
UsuńChyba jednak zrobi placuszki, bo kupiłam spory kawałek dyni muscat.
OdpowiedzUsuń