wtorek, 23 października 2018

Placuszki z dyni


placuszki z dyni

Sezon na dynie się rozkręca. Dziś przygotowałam placuszki z dyni z dodatkiem bekonu. Niezwykle smaczne, lekko słodkie i aromatyczne placuszki są po prostu pyszne. Gorąco polecam Wam zrobić placuszki dyniowe, świetnie sprawdzą się jako ciepła kolacja, lub przekąska w ciągu dnia, stanowią także idealne danie do spakowanie do lunchboxa. 
Jeżeli szukacie inspiracji na inne dania z dyni to zapraszam Was do Malwiny, Patrycji i Mirabelki po ich dyniowe potrawy.




jak zrobić placuszki z dyni


Placuszki z dyni


Składniki: 



  • 1 nieduża dynia piżmowa (ok. 600g miąższu)
  • 1 większa cebula
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 0,25 łyżeczki cynamonu
  • odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • kilka plastrów bekonu (200-250g) (opcjonalnie)
  • olej do smażenia


Jak zrobić placuszki z dyni?


Bekon (o ile używacie) mocno zgrillować, aby był przypieczony i fajnie chrupiący. Odstawić do ostygnięcia.
Dynię piżmową obrać, oczyścić z miąższu i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do dużej miski. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do dyni. Do startej dyni dodać sól i pieprz, przyprawy: szałwię, ostrą paprykę, cynamon, gałkę muszkatołową oraz mąkę i wbić jajka. Wszytko dokładnie wymieszać, aż składniki się dobrze połączą. 
Bekon pokroić w drobną kostkę lub pokruszyć i dodać do dyni.
Na patelni rozgrzać olej i nakładać niewielkie porcje masy dyniowej, formować niewielkie i niezbyt grube placuszki. Smażyć po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. 
Usmażone placuszki dyniowe układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu po czym podawać. 
Placuszki z dyni można jeść na ciepło i na zimno.


placuszki dyniowe

Smacznego!

Warzywa dyniowate 2018

3 komentarze:

  1. Pyszności!!! Uwielbiam wszelkie placki z dynią, Twoje są inne, trzeba będzie je wypróbować! Serdecznie pozdrawiam, A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje, ciesze sie ze Ci sie podobaja :) Te placuszki sa naprawdę pyszne i faktycznie inne, bo robione z tartej dyni, a nie z puree.

      Usuń
  2. Chyba jednak zrobi placuszki, bo kupiłam spory kawałek dyni muscat.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...