Zupa warzywna z curry
25.10.18
2
cukinia
,
curry
,
danie wegańskie
,
danie wegetariańskie
,
fasola
,
Łatwe
,
marchewka
,
Szybkie (do pół godziny)
,
ziemniaki
,
zupa
Zupa warzywna z curry to idealna zupa na jesień, jest sycąca i rozgrzewająca. Tę zupę warzywną ugotowałam po raz pierwszy wiele lat temu i w sumie było to jedno z dań dzięki którym rozpoczęła się moja przygoda z gotowaniem. Zupa warzywna jest niezwykle aromatyczna i na ówczesne czasy była dość oryginalna. Dziś dodanie curry do zupy nie wzbudza tylu emocji. Zdecydowanie polecam tę zupę na długie jesienno - zimowe wieczory, gdyż cudownie rozgrzewa i jest tak sycąca, że nie trzeba do niej drugiego dania.
Zupa warzywna z curry
Składniki:
- 2 łyżki przyprawy curry, można użyć domowej mieszanki curry
- 0,25 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 0,25 łyżeczki kurkumy
- 0,25 łyżeczki suszonego imbiru
- 0,25 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub pieprzu kajeńskiego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 nieduże cukinie
- 2 ziemniaki
- 3 marchewki
- 1 puszka białej fasoli
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 100-150 ml śmietany (18%)
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Przygotować warzywa - cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cukinię dokładnie umyć i również pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim przyprawy - przyprawę curry, cynamon, kurkumę, gałkę muszkatołową, imbir i ostrą paprykę, smażyć ciągle mieszając, aby przyprawy się nie przypaliły.
Dodać pokrojone warzywa i dokładnie wymieszać, aby pokryły się przyprawami. Smażyć przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.
Warzywa zalać około 1-1,5 litra wody (tak aby zakryła warzywa), przykryć i zagotować (można użyć dobrego wywaru warzywnego lub rosołu). Zmniejszyć ogień i gotować na niewielkim ogniu przez około 10 minut, dodać cukinię i gotować przez kolejne 10 minut, lub do czasu aż warzywa będą miękkie.
Fasolę odsączyć.
Gdy warzywa będą miękkie, dodać fasolę, chwilę gotować, aby fasola się podgrzała.
Zupę zdjąć z ognia.
Śmietanę wlać do łyżki wazowej i jej dno zanurzyć w zupie, śmietanę delikatnie mieszać, można wlać do niej odrobinę zupy, chodzi o to, aby śmietana się podgrzała, a po wlaniu do zupy nie zważyła się. Lekko podgrzaną śmietanę wlać do zupy i dokładnie wymieszać.
W razie potrzeby zupę doprawić solą i pieprzem.
Zupę warzywną natychmiast podawać przybraną natką pietruszki. Zupę można podać z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
Apetyczna i rozgrzewająca zupa! Dziękuję za dołączenie do mojej akcji kulinarnej i serdecznie pozdrawiam, A.
OdpowiedzUsuńTak, taka prawdziwa jesienna zupa :)
Usuń