czwartek, 25 października 2018

Zupa warzywna z curry



Zupa warzywna z curry

Zupa warzywna z curry to idealna zupa na jesień, jest sycąca i rozgrzewająca. Tę zupę warzywną ugotowałam po raz pierwszy wiele lat temu i w sumie było to jedno z dań dzięki którym rozpoczęła się moja przygoda z gotowaniem. Zupa warzywna jest niezwykle aromatyczna i na ówczesne czasy była dość oryginalna. Dziś dodanie curry do zupy nie wzbudza tylu emocji. Zdecydowanie polecam tę zupę na długie jesienno - zimowe wieczory, gdyż cudownie rozgrzewa i jest tak sycąca, że nie trzeba do niej drugiego dania. 


jak zrobić zupę warzywną


Zupa warzywna z curry 



Składniki:


  • 2 łyżki przyprawy curry, można użyć domowej mieszanki curry
  • 0,25 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 0,25 łyżeczki kurkumy
  • 0,25 łyżeczki suszonego imbiru
  • 0,25 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub pieprzu kajeńskiego 
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 nieduże cukinie
  • 2 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 100-150 ml śmietany (18%)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia


Przygotowanie:




Przygotować warzywa - cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cukinię dokładnie umyć i również pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim przyprawy - przyprawę curry, cynamon, kurkumę, gałkę muszkatołową, imbir i ostrą paprykę, smażyć ciągle mieszając, aby przyprawy się nie przypaliły. 
Dodać pokrojone warzywa i dokładnie wymieszać, aby pokryły się przyprawami. Smażyć przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. 
Warzywa zalać około 1-1,5 litra wody (tak aby zakryła warzywa), przykryć i zagotować (można użyć dobrego wywaru warzywnego lub rosołu). Zmniejszyć ogień i gotować na niewielkim ogniu przez około 10 minut, dodać cukinię i gotować przez kolejne 10 minut, lub do czasu aż warzywa będą miękkie. 
Fasolę odsączyć. 
Gdy warzywa będą miękkie, dodać fasolę, chwilę gotować, aby fasola się podgrzała. 
Zupę zdjąć z ognia. 
Śmietanę wlać do łyżki wazowej i jej dno zanurzyć w zupie, śmietanę delikatnie mieszać, można wlać do niej odrobinę zupy, chodzi o to, aby śmietana się podgrzała, a po wlaniu do zupy nie zważyła się. Lekko podgrzaną śmietanę wlać do zupy i dokładnie wymieszać.
W razie potrzeby zupę doprawić solą i pieprzem. 
Zupę warzywną natychmiast podawać przybraną natką pietruszki. Zupę można podać z ulubionym pieczywem.


zupa warzywna, zupa na jesien

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Apetyczna i rozgrzewająca zupa! Dziękuję za dołączenie do mojej akcji kulinarnej i serdecznie pozdrawiam, A.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...