Gulasz z indyka z ciecierzycą
Ostatnio często pojawia się w mojej kuchni mięso z indyka. Mięso z indyka jest chude i można z niego przygotować wiele ciekawych potraw. Każde danie z mięsa mielonego można zaadoptować na danie z mięsem z indyka, trzeba je jednak nieco inaczej doprawiać. Dziś przygotowałam gulasz z indyka z ciecierzycą zainspirowany przepisem Malwiny. Gulasz jest niezwykle smaczny i sycący, lekko pikantny, a co za tym idzie - rozgrzewający. Dzięki temu idealnie nadaje się na zimową obiado-kolację. Polecam!
Gulasz z indyka z ciecierzycą
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli (lub mniej, do smaku)
- 1 czerwona papryka
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 300ml przecieru pomidorowego (passaty)
- 1 puszka (400g) krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 puszka ciecierzycy
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- ryż lub makaron do podania
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać drobno posiekaną papryczkę chilli. Do przesmażonej cebuli dodać mięso i smażyć je przez kilka minut do czasu aż się przyrumieni. Dodać czerwoną paprykę pokrojoną w niedużą kostkę. Wlać przecier (passatę), krojone pomidory i koncentrat pomidorowy (puszkę i butelkę po pomidorach popłukać niewielką ilością wody i wlać ją do mięsa). Wszystko dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 20 minut lub do czasu aż papryka będzie miękka. Do mięsa dodać miód i przyprawy - kmin rzymski, kolendrę, paprykę słodką i wędzoną oraz zioła - bazylię i oregano roztartą w palcach. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Do mięsa dodać odsączoną ciecierzycę i gotować przez kilka kolejnych minut, aby się podgrzała. Sos w razie potrzeby doprawić do smaku.
Gulasz z indyka z ciecierzycą podawać z ryżem lub makaronem przybrany świeżą kolendrą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.