niedziela, 10 lutego 2019

Gulasz z indyka z ciecierzycą


potrawka z indyka

Ostatnio często pojawia się w mojej kuchni mięso z indyka. Mięso z indyka jest chude i można z niego przygotować wiele ciekawych potraw. Każde danie z mięsa mielonego można zaadoptować na danie z mięsem z indyka, trzeba je jednak nieco inaczej doprawiać. Dziś przygotowałam gulasz z indyka z ciecierzycą zainspirowany  przepisem Malwiny. Gulasz jest niezwykle smaczny i sycący, lekko pikantny, a co za tym idzie - rozgrzewający. Dzięki temu idealnie nadaje się na zimową obiado-kolację. Polecam! 


 
Gulasz z indyka z ciecierzycą

Gulasz z indyka z ciecierzycą


Składniki: 



  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli (lub mniej, do smaku)
  • 1 czerwona papryka
  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 300ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • 1 puszka (400g) krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 puszka ciecierzycy
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • ryż lub makaron do podania


Przygotowanie: 


Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać drobno posiekaną papryczkę chilli. Do przesmażonej cebuli dodać mięso i smażyć je przez kilka minut do czasu aż się przyrumieni. Dodać czerwoną paprykę pokrojoną w niedużą kostkę. Wlać przecier (passatę), krojone pomidory i koncentrat pomidorowy (puszkę i butelkę po pomidorach popłukać niewielką ilością wody i wlać ją do mięsa). Wszystko dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 20 minut lub do czasu aż papryka będzie miękka. Do mięsa dodać miód i przyprawy - kmin rzymski, kolendrę, paprykę słodką i wędzoną oraz zioła - bazylię i oregano roztartą w palcach. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Do mięsa dodać odsączoną ciecierzycę i gotować przez kilka kolejnych minut, aby się podgrzała. Sos w razie potrzeby doprawić do smaku. 
Gulasz z indyka z ciecierzycą podawać z ryżem lub makaronem przybrany świeżą kolendrą. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...