Surówka z czerwonej kapusty
Niezwykle smaczna i soczysta, kwaskowo - słodka surówka z czerwonej kapusty to idealny dodatek do obiadu. Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem marchewki oraz winegretem na bazie octu jabłkowego jest lekka i zdrowa, dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs (pieczonych lub duszonych w sosie) np. kurczaka na ostro. Polecam!
Surówka z czerwonej kapusty
Składniki:
- pół główki średniej wielkości czerwonej kapusty
- 2-3 marchewki
- pęczek dymki
- 1 nieduża czerwona cebula
Winegret:
- 1 łyżka musztardy gruboziarnistej
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
- 30ml octu jabłkowego
- 50ml oliwy z oliwek extra virgin
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki miodu
- 0,25 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki winegretu przełożyć do słoiczka, zakręcić i energicznie potrząsnąć.
Kapustę obrać z zewnętrznych liści, poszatkować (zrobiłam na to na szatkownicy) i przełożyć do dużej miski. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do kapusty. Dymkę pokroić w cienkie plasterki. Cebulę przekroić na pół i pokroić na cieniutkie plasterki (najlepiej ponownie użyć do tego szatkownicy). Dymkę i cebulę dodać do kapusty.
Warzywa zalać winegretem, dokładnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut.
Surówkę podawać do wszelkiego rodzaju mięs i ryb.
Smacznego!
zdrowo i pysznie;)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
Usuń