Printfriendly

Surówka z czerwonej kapusty


surówka z czerwonej kapusty i marchewki

Niezwykle smaczna i soczysta, kwaskowo - słodka surówka z czerwonej kapusty to idealny dodatek do obiadu. Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem marchewki oraz winegretem na bazie octu jabłkowego jest lekka i zdrowa, dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs (pieczonych lub duszonych w sosie) np. kurczaka na ostro. Polecam!


Surówka z czerwonej kapusty


Surówka z czerwonej kapusty



Składniki: 



  • pół główki średniej wielkości czerwonej kapusty
  • 2-3 marchewki
  • pęczek dymki
  • 1 nieduża czerwona cebula

Winegret:

  • 1 łyżka musztardy gruboziarnistej
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
  • 30ml octu jabłkowego
  • 50ml oliwy z oliwek extra virgin
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 0,25 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól, pieprz

Przygotowanie: 



Wszystkie składniki winegretu przełożyć do słoiczka, zakręcić i energicznie potrząsnąć. 
Kapustę obrać z zewnętrznych liści, poszatkować (zrobiłam na to na szatkownicy) i przełożyć do dużej miski. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do kapusty. Dymkę pokroić w cienkie plasterki. Cebulę przekroić na pół i pokroić na cieniutkie plasterki (najlepiej ponownie użyć do tego szatkownicy). Dymkę i cebulę dodać do kapusty. 
Warzywa zalać winegretem, dokładnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. 
Surówkę podawać do wszelkiego rodzaju mięs i ryb.



surówka do obiadu

Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger