Printfriendly

Lizaki z kurczaka na ostro


Lizaki z kurczaka na ostro

Dziś mam dla was przepis na pyszne "lizaki" z kurczaka na ostro. Pomysł na tak przygotowane mięso podpatrzyłam u Donny Hay, popularnej, australijskiej kucharki. Danie jest niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Pierś z kurczaka marynowana jest w ostrym sosie chilli (sriracha) i soku z limonki. Takie połączenie jest niezwykle smaczne, aromatyczne i wyraziste. Kurczak jest przepyszny.  Lizaki z kurczaka świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezę, a w sezonie letnim będzie to idealne danie na grilla lub na piknik, ponieważ są smaczne również na zimno. Polecam!




Lizaki z kurczaka na ostro

Lizaki z kurczaka na ostro


Składniki: 



  • skórka otarta z 1 limonki
  • sok z 1 limonki
  • 30ml sosu sriracha
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 600g polędwiczek z kurczaka, ewentualnie pierś z kurczaka
  • sól, pieprz
  • świeża kolendra i kawałki limonki do przybrania


Lizaki z kurczaka na ostro

Jak zrobić lizaki z kurczaka na ostro? 


W misce wymieszać skórkę i sok z limonki z sosem sriracha, oliwą oraz solą i pieprzem. 
Kurczaka umyć i osuszyć (jeżeli używacie pierś z kurczaka pokroić ją wzdłuż na paski szerokości około 2cm). Kurczaka przełożyć do marynaty, dokładnie wymieszać i odstawić na około 15-20 minut. Po tym czasie kurczaka nadziać wzdłuż na patyczki do szaszłyków. Smażyć na mocno rozgrzanym grillu elektrycznym lub patelni grillowej po kilka minut z każdej strony, aż mięso nie będzie surowe. 
Podawać z ryżem, dodatkową porcją sosu sriracha, ćwiartkami limonki, przybrane kolendrą.

Lizaki z kurczaka na ostro

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. O jacie - ale mi narobiłaś smaka :) Muszę koniecznie zrobić na imprezę sobotnią, coś czuję, że to będzie hit :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie ciesze, ze przepis przypadl ci do gustu :) Mam nadzieje, ze zasmakuje Twoim gosciom (mam nadzieje, ze lubia pikantne jedzenie ;)) Koniecznie daj znac jak zrobisz i czy smkaowaly!

      Usuń
  2. Uwielbiam pikantne dania, a kurczak to praktycznie jedyne mięso jakie jem :) Już nie mogę doczekać się sezonu grillowego, takie lizaki z sałatką, albo innymi dodatkami smakują zapewne obłednie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że przepis Ci się spodobał :) Zdecydowanie polecam wypróbować - pierś z kurczaka w takiej marynacie smakuje rewelacyjnie! Do nich świetnie sprawdzi się widoczna na zdjęci surówka z czerwonej kapusty - wpis również na blogu.

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger