Lizaki z kurczaka na ostro
8.2.19
6
Banalne
,
finger food
,
grill
,
grillowanie
,
kurczak
,
limonka
,
piknik
,
przekąska
,
przystawka
,
Szybkie (do pół godziny)
Dziś mam dla was przepis na pyszne "lizaki" z kurczaka na ostro. Pomysł na tak przygotowane mięso podpatrzyłam u Donny Hay, popularnej, australijskiej kucharki. Danie jest niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Pierś z kurczaka marynowana jest w ostrym sosie chilli (sriracha) i soku z limonki. Takie połączenie jest niezwykle smaczne, aromatyczne i wyraziste. Kurczak jest przepyszny. Lizaki z kurczaka świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezę, a w sezonie letnim będzie to idealne danie na grilla lub na piknik, ponieważ są smaczne również na zimno. Polecam!
Lizaki z kurczaka na ostro
Składniki:
- skórka otarta z 1 limonki
- sok z 1 limonki
- 30ml sosu sriracha
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 600g polędwiczek z kurczaka, ewentualnie pierś z kurczaka
- sól, pieprz
- świeża kolendra i kawałki limonki do przybrania
Jak zrobić lizaki z kurczaka na ostro?
W misce wymieszać skórkę i sok z limonki z sosem sriracha, oliwą oraz solą i pieprzem.
Kurczaka umyć i osuszyć (jeżeli używacie pierś z kurczaka pokroić ją wzdłuż na paski szerokości około 2cm). Kurczaka przełożyć do marynaty, dokładnie wymieszać i odstawić na około 15-20 minut. Po tym czasie kurczaka nadziać wzdłuż na patyczki do szaszłyków. Smażyć na mocno rozgrzanym grillu elektrycznym lub patelni grillowej po kilka minut z każdej strony, aż mięso nie będzie surowe.
Podawać z ryżem, dodatkową porcją sosu sriracha, ćwiartkami limonki, przybrane kolendrą.
Smacznego!
O jacie - ale mi narobiłaś smaka :) Muszę koniecznie zrobić na imprezę sobotnią, coś czuję, że to będzie hit :)
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze, ze przepis przypadl ci do gustu :) Mam nadzieje, ze zasmakuje Twoim gosciom (mam nadzieje, ze lubia pikantne jedzenie ;)) Koniecznie daj znac jak zrobisz i czy smkaowaly!
UsuńBardzo orientalne ;-)
OdpowiedzUsuńTroszke, ale bardzo smaczne :)
UsuńUwielbiam pikantne dania, a kurczak to praktycznie jedyne mięso jakie jem :) Już nie mogę doczekać się sezonu grillowego, takie lizaki z sałatką, albo innymi dodatkami smakują zapewne obłednie.
OdpowiedzUsuńFajnie, że przepis Ci się spodobał :) Zdecydowanie polecam wypróbować - pierś z kurczaka w takiej marynacie smakuje rewelacyjnie! Do nich świetnie sprawdzi się widoczna na zdjęci surówka z czerwonej kapusty - wpis również na blogu.
Usuń