Makaron z białym serem i sosem truskawkowym
Sezon na truskawki w Szkocji w pełni, w związku z czym postanowiłam przygotować pyszne wiosenno - letnie danie - makaron z białym serem i sosem truskawkowym. Przepis na to danie podpatrzyłam w książce Malwiny - Lunchbox na każdy dzień. To danie kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami na działce u babci ;) Jest to bardzo proste, letnie danie, które idealne sprawdzi się w upalne dni. Gorąco polecam!
Danie z sezonowymi owocami przygotowałam wspólnie z Mirabelka i Patrycja. Zajrzyjcie do dziewczyn, aby zobaczyć co dobrego upichciły :)
Makaron z białym serem i sosem truskawkowym
Składniki na 2 porcje:
- 200-250g makaronu (użyłam makaron typu świderki)
- 250g białego sera
- 3-4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 3-4 łyżki cukru (lub do smaku)
- 1-2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 300g dojrzałych truskawek
- sól, pieprz
- mięta do dekoracji
Jak zrobić makaron z białym serem i sosem truskawkowym?
Makaron ugotować al dente. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Biały ser przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Dodać cukier, jogurt i cukier waniliowy lub aromat waniliowy, odrobinę soli i pieprzu i dokładnie wymieszać.
Truskawki wyszypółkować, 3/4 z grubsza pokroić i przełożyć do miski, dodać 2 łyżki cukru (lub więcej do smaku) i truskawki rozgnieść widelcem lub ubijaczką do ziemniaków. Pozostałe truskawki pokroić w małą kostkę i dodać do pulpy truskawkowej. Wymieszać.
Makaron nałożyć na talerze, na nim położyć ser i polać go sosem truskawkowym. Przybrać listkami mięty i podawać.
Smacznego!
Często robię, ale z ryżem :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń