Pulpeciki w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami
Dziś mam dla Was bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu obiad. Pulpeciki w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami to moja propozycja na pyszne, jednogarnkowe danie. Pulpeciki z oliwkami i kaparami to ciekawa odmiana dla tradycyjnych mielonych czy spaghetti.
Pulpeciki w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami
Składniki:
Na pulpeciki:
- 500g mięsa mielonego mieszanego
- 2 garście natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- garść bułki tartej
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Do sosu:
- 50ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka kaparów
- 2 garście zielonych oliwek
- puszka krojonych pomidorów (400g)
Jak przygotować pulpeciki w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami?
Przygotowanie pulpetów:
W dużej misce wymieszać mięso mielone z drobno posiekaną natką pietruszki, suszonym oregano, bułką tartą, jajkiem, solą i pieprzem. Mięso dokładnie wyrobić i uformować nieduże pulpeciki.
Przygotowanie sosu:
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej i przesmażyć na nim pulpeciki. Gdy pulpety będą obsmażone ze wszystkich stron wlać czerwone wino i chwilę smażyć na dużym ogniu, aby alkohol się wygotował. Wlać pomidory, delikatnie wymieszać i chwilę smażyć na niedużym ogniu. Dodać kapary i lekko rozgniecione zielone oliwki. Sos jeszcze chwilę gotować i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pulpeciki w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami podawać z ziemniakami, ryżem lub kopytkami, lub innym ulubionym dodatkiem.
Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńCo jak co, ale dawno nie jadłam takich pulpecików.
OdpowiedzUsuń