Printfriendly

Pulpeciki w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami

pulpeciki w sosie pomidorowym



Dziś mam dla Was bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu obiad. Pulpeciki w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami to moja propozycja na pyszne, jednogarnkowe danie. Pulpeciki z oliwkami i kaparami to ciekawa odmiana dla tradycyjnych mielonych czy spaghetti. 


Pulpeciki w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami


Składniki: 



Na pulpeciki:


  • 500g mięsa mielonego mieszanego
  • 2 garście natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • garść bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Do sosu:

  • 50ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 garście zielonych oliwek
  • puszka krojonych pomidorów (400g)





Jak przygotować pulpeciki w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami?


Przygotowanie pulpetów:



W dużej misce wymieszać mięso mielone z drobno posiekaną natką pietruszki, suszonym oregano, bułką tartą, jajkiem, solą i pieprzem. Mięso dokładnie wyrobić i uformować nieduże pulpeciki. 


Przygotowanie sosu:



Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej i przesmażyć na nim pulpeciki. Gdy pulpety będą obsmażone ze wszystkich stron wlać czerwone wino i chwilę smażyć na dużym ogniu, aby alkohol się wygotował. Wlać pomidory, delikatnie wymieszać i chwilę smażyć na niedużym ogniu. Dodać kapary i lekko rozgniecione zielone oliwki. Sos jeszcze chwilę gotować i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. 



Pulpeciki w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami podawać z ziemniakami, ryżem lub kopytkami, lub innym ulubionym dodatkiem. 



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Co jak co, ale dawno nie jadłam takich pulpecików.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger