Zupa kukurydziana z wędzonym boczkiem
Nadeszła jesień, która jest fantastyczną porą do gotowania pysznych, sycących i rozgrzewających potraw. Czas na gęste gulasze i zawiesiste zupy. Dlatego też dziś przygotowałam pyszną zupę kukurydzianą z wędzonym boczkiem. Zupa kukurydziana jest niezwykle sycąca i lekko słodka, a jej ostrość możecie regulować ilością dodanych płatków chilli. Jeżeli nie lubicie pikantnych potraw możecie je zupełnie pominąć, a jeżeli preferujecie ostre, a co za tym idzie porządnie rozgrzewające zupy, dodajcie dużą szczyptę chilli. Wędzony boczek nadaje zupie pięknego aromatu i głębi smaku. Tak przygotowana zupa z kukurydzy jest przepyszna! Zdecydowanie polecam!
Zupa kukurydziana z wędzonym boczkiem
Składniki:
- 100g wędzonego boczku
- 2-3 plastry boczku do przygotowania chipsów do przybrania zupy (opcjonalnie)
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-2 marchewki
- 2-3 ziemniaki
- 2-3 kolby kukurydzy
- 2 listki laurowe
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku lub 1-2 gałązki świeżego
- szczypta płatków chilli (do smaku)
- 500ml mleka
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Jak zrobić zupę kukurydzianą z wędzonym boczkiem?
Boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić go do garnka, powoli smażyć, aby tłuszcz się wytopił, a mięso lekko przyrumieniło. Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, jeżeli boczek nie był zbyt tłusty, należy dodać trochę oleju. Cebulę smażyć aż lekko się zrumieni.
W międzyczasie obrać i pokroić marchewkę i ziemniaki. Dodać do smażącej się cebuli i również chwilę przesmażyć.
Ziarna kukurydzy obkroić z kolb. Najlepiej zrobić to do dużej miski. Kolbę trzymać w pionie i skrawać ziarenka przeciągając nożem w dół. Obkrojonych kolb nie wyrzucać! Włożyć je do garnka, aby gotowały się w zupie, dzięki czemu nabierze ona więcej kukurydzianego smaku.
Ziarna kukurydzy dodać do przesmażonych warzyw, wlać nieco wody i dolać mleka, tak aby zakryło warzywa. Dodać listek laurowy i tymianek oraz płatki chilli (jeżeli używacie) oraz sól (pół łyżeczki). Garnek przykryć, zagotować, zmniejszyć gaz i powoli gotować przez około 30-40 minut lub do czasu aż warzywa będą miękkie.
Kolby kukurydzy i listki laurowe odłowić z zupy po czym lekko ją zmiksować, zupa powinna mieć cząstki warzyw i kukurydzy. Przed zmiksowaniem można odłowić kilka łyżek kukurydzy do przybrania zupy na talerzach.
Gdy zupa się gotuje można przygotować chipsy z boczku. Plastry boczku zgrillować lub upiec w piekarniku. Boczek musi być mocno przypieczony, aby był twardy i chrupiący, wtedy dobrze się kruszy. Zgrillowany boczek odłożyć na ręcznik papierowy, aby ostygł, gdy będzie zimny, pokruszyć go na drobne kawałki.
Zupę kukurydzianą podawać gorącą przybraną ziarnami kukurydzy i pokruszonym boczkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.