Jęczmienne kulki z burakiem i fetą
Jęczmienne kulki z burakiem i fetą to moje odkrycie tej jesieni. Dlaczego jesieni, ponieważ w ich skład wchodzą moje ukochane buraki, a ich połączenie z fetą i koperkiem jest po prostu fantastyczne! Kulki z kaszy jęczmiennej są proste do przygotowania, zdrowe, smaczne i pożywne. Czego chcieć więcej? Kulki z kaszy i buraków świetnie sprawdzą się jako przystawka czy przekąska, a w nieco większej ilości mogą równie dobrze stanowić danie główne. Świetnie sprawdzają się do zapakowania do pudełka z lunchem do pracy. Polecam!
Jęczmienne kulki z burakiem i fetą
Składniki:
- opakowanie gotowanych buraków (500g)
- torebka kaszy jęczmiennej (125g)
- ser feta (ok. 60-80g) lub do smaku
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 małe jajka
- sól, pieprz
Jak zrobić jęczmienne kulki z burakiem i fetą?
Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu, przełożyć do większej miski i ostudzić.
Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do ostudzonej kaszy. Dodać pokruszony lub starty na tarce ser feta. Wbić jajka, dodać posiekany koperek, tymianek i czosnek wyciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać, tak aby jajka połączyły się z pozostałymi składnikami. Formować niewielkie kulki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Jęczmienne kulki z burakiem i fetą piec przez około 30 minut, lub do czasu aż będą przyrumienione.
Kulki z kaszy jęczmiennej z burakiem można jeść na ciepło lub na zimno z ulubiona sałatą i sosem czosnkowym, lub po prostu same - są pyszne!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.