Zapiekanka makaronowa w cieście
Ponad rok po wizycie na Malcie zdecydowałam się na przygotowanie dania pochodzącego z tej niewielkiej śródziemnomorskiej wysepki. Jedzenie na Malcie jest proste i opiera się na lokalnych produktach. Są to przede wszystkim ryby i owoce morza, ale także niezwykle popularny jest królik. Ja jednak postanowiłam w pierwszej kolejności przygotować prostą zapiekankę makaronową w cieście. Takie i podobne zapiekanki można kupić w wielu patiseriach, niezwykle popularnych na Malcie. Tego typu jedzenie bardzo lubimy, ponieważ nie trzeba na nie czekać, można je wziąć w rękę i kontynuować zwiedzanie, nie tracąc czasu ;) Zdecydowanie polecam tę nietypową zapiekankę!
Składniki:
- 250g makaronu penne
- 500g mięsa mielonego mieszanego
- 500g świeżych pomidorów
- czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 50g parmezanu lub grana padano
- 2 opakowania gotowego ciasta kruchego
- 3 jajka
- sól, pieprz
- sezam do przybrania
- oliwa i masło do smażenia
Jak zrobić zapiekankę makaronową w cieście?
Makaron ugotować al dente, odcedzić i przestudzić.
Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę i masło. Przesmażyć na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć przez kilka minut aż cebula lekko zbrązowieje. Dodać mięso mielone, na patelni rozdrobnić je łopatką i smażyć przez kilka minut.
W międzyczasie pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Pomidory drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do smażącego się mięsa. Mięso dokładnie wymieszać z pomidorami i smażyć na małym ogniu aż pomidory się rozgotują i puszczą sok. Po kilkunastu minutach mięso doprawić solą i pieprzem oraz ziołami: bazylią i oregano. Odstawić, aby mięso przestygło, w razie potrzeby doprawić do smaku.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Do przestudzonego mięsa dodać makaron, starty na drobnej tarce parmezan (lub grana padano) oraz wlać 2 roztrzepane jajka. Wszystko delikatnie wymieszać, aby nie rozgnieść makaronu.
Naczynie do zapiekania wyłożyć ciastem, nałożyć masę mięsno - makaronową i przykryć ją warstwą ciasta. Brzegi ciasta zlepić, a wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć sezamem.
Zapiekankę makaronową w cieście wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 30-45 minut lub do czasu aż ciasto będzie rumiane.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Dawno nie jadłam takiej zapiekanki.
OdpowiedzUsuńJeżeli lubisz zapiekanki makaronowe, to polecam wypróbować tę, jest na prawdę ciekawa! :)
Usuń