Printfriendly

Zapiekanka makaronowa w cieście


zapiekanka makaronowa

Ponad rok po wizycie na Malcie zdecydowałam się na przygotowanie dania pochodzącego z tej niewielkiej śródziemnomorskiej wysepki. Jedzenie na Malcie jest proste i opiera się na lokalnych produktach. Są to przede wszystkim ryby i owoce morza, ale także niezwykle popularny jest królik. Ja jednak postanowiłam w pierwszej kolejności przygotować prostą zapiekankę makaronową w cieście. Takie i podobne zapiekanki można kupić w wielu patiseriach, niezwykle popularnych na Malcie. Tego typu jedzenie bardzo lubimy, ponieważ nie trzeba na nie czekać, można je wziąć w rękę i kontynuować zwiedzanie, nie tracąc czasu ;) Zdecydowanie polecam tę nietypową zapiekankę!


Zapiekanka makaronowa z malty

Zapiekanka makaronowa w cieście


Składniki: 


  • 250g makaronu penne
  • 500g mięsa mielonego mieszanego
  • 500g świeżych pomidorów
  • czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 50g parmezanu lub grana padano
  • 2 opakowania gotowego ciasta kruchego
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • sezam do przybrania
  • oliwa i masło do smażenia


zapiekanka makaronowa z malty

Jak zrobić zapiekankę makaronową w cieście? 


Makaron ugotować al dente, odcedzić i przestudzić. 

Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę i masło. Przesmażyć na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć przez kilka minut aż cebula lekko zbrązowieje. Dodać mięso mielone, na patelni rozdrobnić je łopatką i smażyć przez kilka minut. 
W międzyczasie pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Pomidory drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do smażącego się mięsa. Mięso dokładnie wymieszać z pomidorami i smażyć na małym ogniu aż pomidory się rozgotują i puszczą sok. Po kilkunastu minutach mięso doprawić solą i pieprzem oraz ziołami: bazylią i oregano. Odstawić, aby mięso przestygło, w razie potrzeby doprawić do smaku.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Do przestudzonego mięsa dodać makaron, starty na drobnej tarce parmezan (lub grana padano) oraz wlać 2 roztrzepane jajka. Wszystko delikatnie wymieszać, aby nie rozgnieść makaronu. 

Naczynie do zapiekania wyłożyć ciastem, nałożyć masę mięsno - makaronową i przykryć ją warstwą ciasta. Brzegi ciasta zlepić, a wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć sezamem. 

Zapiekankę makaronową w cieście wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 30-45 minut lub do czasu aż ciasto będzie rumiane. 

Podawać na ciepło lub na zimno. 

zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

 Smacznego!

2 komentarze:

  1. Dawno nie jadłam takiej zapiekanki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli lubisz zapiekanki makaronowe, to polecam wypróbować tę, jest na prawdę ciekawa! :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger