Zupa selerowa z orzechami laskowymi i oliwą truflową
Jak już wielokrotnie wspominałam, bardzo lubię selera - jego ziemisty, intensywny zapach i smak. Postanowiłam wykorzystać go po raz kolejny i tym razem przygotowałam zupę selerową z orzechami laskowymi i oliwą truflową. Zupa jest niezwykle smaczna, a chrupiące orzechy dodają jej ciekawej konsystencji. Gęsta, zupa krem jest niezwykle sycąca i pożywna. Zdecydowanie polecam!
Jeżeli zasmakuje Wam ta zupa polecam także zupę selerowo - kokosową z chilli.
Jeżeli zasmakuje Wam ta zupa polecam także zupę selerowo - kokosową z chilli.
Zupa selerowa z orzechami laskowymi
Składniki:
- 1-2 duże selery (ok 800g do kilograma po obraniu)
- 1-2 ziemniaki (ok 200g)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2-3 listki laurowe
- 1 łyżka oliwy truflowej
- 100ml śmietany
- garść orzechów laskowych - uprażone na suchej patelni i posiekane
- sól, pieprz
- oliwa i masło do smażenia
Jak zrobić zupę selerowa z orzechami laskowymi:
W dużym garnku rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej tymianek i liście laurowe.
Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz rozgnieciony i pokrojony czosnek, wymieszać i smażyć przez kilka minut do czasu aż cebula zmięknie.
Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz rozgnieciony i pokrojony czosnek, wymieszać i smażyć przez kilka minut do czasu aż cebula zmięknie.
Selera i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do przesmażonej cebuli, wymieszać i chwilę smażyć.
Zalać wodą (lub bulionem/wywarem warzywnym), tak aby zakryła warzywa. Zagotować, dodać soli i gotować przez około 20-30 minut lub do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę zdjąć z ognia i przestudzić.
Zalać wodą (lub bulionem/wywarem warzywnym), tak aby zakryła warzywa. Zagotować, dodać soli i gotować przez około 20-30 minut lub do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę zdjąć z ognia i przestudzić.
Dodać śmietanę i około 0,5 łyżeczki oliwy truflowej, po czym zupę dokładnie zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodawać kolejne 0,5 łyżeczki oliwy truflowej i próbować, aby aromat trufli nie był zbyt intensywny.
Zupę selerową podgrzać, przelać do miseczek i podawać przybraną posiekanymi orzechami laskowymi i odrobiną oliwy truflowej.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.