Huevos rancheros - meksykańskie śniadanie
17.5.20
1
awokado
,
Banalne
,
fasola
,
jajka
,
kuchnia meksykańska
,
pomidor
,
Szybkie (do pół godziny)
,
śniadanie
Huevos rancheros to świetna propozycja śniadaniowa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Idealnie nadaje się na późne śniadanie połączone z lunchem (brunch) :) W skład huevos rancheros wchodzi wszystko co typowe dla kuchni meksykańskiej, czyli kukurydziana tortilla, czarna fasola, awokado i pomidory. Wszystko to przykryte jajkiem sadzonym koniecznie z płynnym żółtkiem! Dla mnie to śniadanie idealne - pyszne, kolorowe i sycące. Gorąco polecam!
Polecam również meksykańską miskę śniadaniową
Huevos rancheros, czyli meksykańskie śniadanie
Składniki dla 2 osób:
- 1 mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 300g czarnej fasoli gotowej do jedzenia
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 0,25 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 2 jajka
- 2 tortille kukurydziane
- 1 małe awokado pokrojone w niedużą kostkę
- garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 2 łyżki marynowanej papryczki jalapeno pokrojone w drobną kostkę
- kawałek żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach
- 1 limonka pokrojona w ósemki
- świeża kolendra do przybrania
- oliwa do smażenia
Jak zrobić huevos rancheros?
Czarną fasolę wylać na sito, przelać wodą i odsączyć.
Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodać czosnek wyciśnięty przez praskę i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać czarną fasolę, doprawić kminem rzymskim, ostrą papryką i oregano. Podlać wodą i chwilę smażyć. Pod koniec fasolę lekko rozgnieść widelcem.
W międzyczasie na suchej patelni podgrzać tortille kukurydziane.
Na trzeciej patelni rozgrzać masło i usmażyć jajka.
Przygotowanie dania:
Podgrzane tortille ułożyć na talerzach. Na wierzchu rozsmarować czarną fasolę, na niej ułożyć awokado, pomidorki, oprószyć jalapeno i żółtym serem, skropić sokiem z limonki. Na wierzchu położyć jajko sadzone.
Natychmiast podawać przybrane świeżą kolendrą.
Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuń