Printfriendly

Sis kebab jagnięcy


kebab z jagnięciny przepis

Kebab to niezwykle popularne danie. Kebab wywodzi się z Bliskiego Wschodu i może być zrobiony praktycznie z każdego rodzaju mięsa. Sis kebab to mięso grillowane na szpadce/szaszłyku. Mięso może być pokrojone na kawałki lub zmielone i następnie nadziane lub oblepione na szpadkę. Tradycyjnie mięso jest grillowane nad rozżarzonymi węglami. Sis kebab wywodzi się czasów, gdy Turcy byli ludem wędrownym i migrowali z dalekich stepów Azji na tereny dzisiejszej Anatolii około VII wieku naszej ery. Podczas tych wędrówek pieli mięso na ogniskach. Istnieje wiele rodzajów kebabów, w zależności d rodzaju użytego mięsa, przypraw i dodatków. 
Kebaby rozprzestrzeniły się na cały świat głównie dzięki emigrantom z Turcji. Sprzedawane są na całym świecie w postaci popularnego fast food. 

kebab jagnięcy przepis

Sis kebab jagnięcy


Składniki: 


  • 500g jagnięciny (ewentualnie wołowiny)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 50ml oliwy z oliwek
  • chlebek arabski lub pita do podania
  • sól
  • cebula, papryka, sałata, rzodkiewka do podania

sis kebab przepis

Jak zrobić sis kebab? 


Mięso czyścić i pokroić w kostkę około 2cm. 
Oliwę z oliwek wlać do miski i dokładnie wymieszać ją z wszystkimi przyprawami - cynamonem, zielem angielskim, papryką, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Następnie dodać do marynaty mięso pokrojone w kostkę i dokładnie wymieszać, aby pokryło się przyprawami. Mięso odstawić na około 45 minut, aby się zamarynowało.
Mięso ciasno nadziewać na szpadki i grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu po 4-5 minut, obracając co jakiś czas. 
Mięso zdjąć z szaszłyków, zawinąć je wraz z warzywami i cackiem w chlebek arabski lub włożyć do chlebka pita i podawać. 

sis kebab jak zrobić

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger