Sis kebab jagnięcy
Kebaby rozprzestrzeniły się na cały świat głównie dzięki emigrantom z Turcji. Sprzedawane są na całym świecie w postaci popularnego fast food.
Sis kebab jagnięcy
Składniki:
- 500g jagnięciny (ewentualnie wołowiny)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
- 50ml oliwy z oliwek
- chlebek arabski lub pita do podania
- sól
- cebula, papryka, sałata, rzodkiewka do podania
Jak zrobić sis kebab?
Mięso czyścić i pokroić w kostkę około 2cm.
Oliwę z oliwek wlać do miski i dokładnie wymieszać ją z wszystkimi przyprawami - cynamonem, zielem angielskim, papryką, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Następnie dodać do marynaty mięso pokrojone w kostkę i dokładnie wymieszać, aby pokryło się przyprawami. Mięso odstawić na około 45 minut, aby się zamarynowało.
Mięso ciasno nadziewać na szpadki i grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu po 4-5 minut, obracając co jakiś czas.
Mięso zdjąć z szaszłyków, zawinąć je wraz z warzywami i cackiem w chlebek arabski lub włożyć do chlebka pita i podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.