Printfriendly

Pilaw z marchewką


pilaw przepis

Pilaw to jedno z tradycyjnych dań kuchni bliskowschodniej. Często spotykany jest także w Turcji. Przygotowane dobrego pilawu to prawdziwa sztuka, polecam jednak spróbować, ponieważ tak przygotowany ryż jest niezwykle smaczny. Pilaw może stanowić danie samo w sobie lub dodatek do dania głównego. Sekretem pilawu jest porządne wypłukanie czy nawet namoczenie ryżu, aby pozbawić go jak największej ilości skrobi. Dzięki temu ryż ugotuje się na sypko, każde ziarenko będzie osobno. Więcej o pilawie z pewnością napiszę przy okazji kuchni perskiej. A tymczasem zapraszam po przepis na prosty pilaw z marchewką

pilaw z marchewką przpeis

Pilaw z marchewką


Składniki: 


  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 350g ryżu o długich ziarnach np. basmati
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 750ml wody
  • sól i pieprz
  • masło i oliwa do smażenia
  • natka pietruszki do przybrania

Jak zrobić pilaw z marchewką? 


Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać masło z oliwą i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć aż cebula się przyrumieni. Dodać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Chwilę smażyć, wymieszać z cebulą.
Dodać dobrze wypłukany ryż i dokładnie wymieszać z przyprawami. 
Dodać przyprawy - mielony cynamon i ziele angielskie. Wszystko dokładnie wymieszać. Wlać 750ml wody, wymieszać, doprawić solą i pieprzem i zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować 10-12 minut. Wyłączyć ogień, przykryć czystą ściereczką a następnie pokrywką i zostawić na 10-15 minut, aby ryż się zaparzył. 
Pilaw z marchewką podawać przybrany natką pietruszki. 
Pilaw będzie idealnie pasował do pulpecików z cynamonem i orzeszkami pinii.

pilaw jak zrobić

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger