Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami i fetą
Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami i fetą
Składniki:
- 500g ugotowanych ziemniaków
- 2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka octu winnego
- pomidory z puszki (400g) odsączone z zalewy
- 2-3 garście oliwek
- kawałek sera feta
- sól i pieprz
- masło i oliwa do smażenia
- cytryna pokrojona na ćwiartki do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać masło i oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć przez jakiś czas aż cebula zmięknie. Dodać nasiona kminu rzymskiego, papryczkę chilli pokrojoną w drobną kostkę, większą część oregano (zostawić część, do posypania zapiekanki na wierzchu), cukier i ocet. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę smażyć. Następnie dodać odsączone z zalewy pomidory, wymieszać i gotować na małym ogniu przez kilka minut, aby smaki się połączyły.
Ugotowane ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki lub w grubsze plastry.
Do naczynia żaroodpornego, lub do indywidualnych naczynek do zapiekania, włożyć ziemniaki i oliwki, polać je sosem pomidorowym. Na wierz zapiekanki pokruszyć nieco fety i oprószyć pozostałą częścią oregano.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 25-30 minut.
Zapiekankę ziemniaczaną z pomidorami i fetą podawać gorącą skropioną sokiem z cytryny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.