Printfriendly

Zupa z czerwonej soczewicy z bulgurem


zupa krem przepis


Zima to idealny czas na gęste, rozgrzewające zupy, a w ostatnim czasie przygotowywałam ich zdecydowanie za mało. Dlatego też dziś przygotowałam pyszną, turecką zupę z czerwonej soczewicy z bulgurem. Taka zupa krem jest niezwykle sycąca dzięki dodatkowi bulguru, który jest niezwykle popularny w tej części świata. Zupa jest także bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi suszonej mięty, którą tutaj dodaje się do bardzo wielu potraw. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Polecam!

Zupa z czerwonej soczewicy z bulgurem


Składniki:


  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • puszka pomidorów (400g)
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • duża szczypta płatków chilli
  • 0,5 łyżki suszonej mięty
  • 250g czerwonej soczewicy
  • 150 drobnego bulguru
  • sól i pieprz
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie: 


W garnku rozgrzać oliwę i i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć przez kilka minut do czasu aż cebula się zeszkli. 
Dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego, pomidory z puszki, słodką paprykę i płatki chilli oraz suszoną miętę. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę smażyć. 
Dodać czerwoną soczewicę i bulgur i zalać wodą (1,2-1,5 litra). Doprawić sporą ilością soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu, przykryć i zagotować. Następnie zmniejszyć gaz i powoli gotować przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta - dolać nieco więcej wody.
Gdy zupa się ugotuje, nieco ją przestudzić po czym zmiksować. 

zupa z czerwonej soczewicy

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger