Zupa z czerwonej soczewicy z bulgurem
20.1.21
0
bulgur
,
danie wegetariańskie
,
krem
,
kuchnia turecka
,
soczewica
,
Szybkie (do pół godziny)
,
zupa
Zima to idealny czas na gęste, rozgrzewające zupy, a w ostatnim czasie przygotowywałam ich zdecydowanie za mało. Dlatego też dziś przygotowałam pyszną, turecką zupę z czerwonej soczewicy z bulgurem. Taka zupa krem jest niezwykle sycąca dzięki dodatkowi bulguru, który jest niezwykle popularny w tej części świata. Zupa jest także bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi suszonej mięty, którą tutaj dodaje się do bardzo wielu potraw. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Polecam!
Zupa z czerwonej soczewicy z bulgurem
Składniki:
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- puszka pomidorów (400g)
- 1 łyżka słodkiej papryki
- duża szczypta płatków chilli
- 0,5 łyżki suszonej mięty
- 250g czerwonej soczewicy
- 150 drobnego bulguru
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać oliwę i i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć przez kilka minut do czasu aż cebula się zeszkli.
Dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego, pomidory z puszki, słodką paprykę i płatki chilli oraz suszoną miętę. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę smażyć.
Dodać czerwoną soczewicę i bulgur i zalać wodą (1,2-1,5 litra). Doprawić sporą ilością soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu, przykryć i zagotować. Następnie zmniejszyć gaz i powoli gotować przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta - dolać nieco więcej wody.
Gdy zupa się ugotuje, nieco ją przestudzić po czym zmiksować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.