Printfriendly

Pulpeciki z orzeszkami pinii i cynamonem

pulpeciki kofte jak zrobic


Pulpeciki z orzeszkami pinii i cynamonem to fantastyczne danie kuchni tureckiej. Małe, aromatyczne kotleciki dzięki dodatkowi żurawiny są lekko kwaskowe, a orzeszki pinii sprawiają, że są również fajnie chrupiące. Gorąco polecam na pyszny obiad. Z dodatkiem potrawki z soczewicy z marchewką i pilawu z marchewką będą stanowiły pełny posiłek. Pulpeciki z cynamonem świetnie sprawdzą się również do spakowania do lunchboxu. 

pulpeciki jagnięce przepis


Pulpeciki z orzeszkami pinii i cynamonem


Składniki: 


  • 250g mięsa mielonego mieszanego lub jagnięciny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki suszonej żurawiny namoczone przez 10 minut w cieplej wodzie
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • mały pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • kawałki cytryny do podania

Przygotowanie: 


W dużej misce wyrobić mięso mielone z cebulą startą na tarce o grubych oczkach, czosnkiem wyciśniętym przez praskę oraz cynamonem. Dodać orzeszki pinii, żurawinę, słodką paprykę, bułkę tartą, jajko, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Z mięsa formować niewielkie, lekko podłużne kotleciki. 
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pulpeciki przez około 10 minut, obracając je co jakiś czas, aby były równo usmażone z każdej strony. Gdy pulpeciki będą usmażone przekładać ja na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby osączyły się z nadmiaru tłuszczu. 
Podawać gorące z kawałkami cytryny i przybrane natką pietruszki. 

pulpeciki z cynamonem przepis

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Długo szukałam I w końcu zapadła decyzja że właśnie według tego przepisu zrobię pilaw i te kotleciki. Odezwę się po weekendzie ale już wiem że będzie pychotka

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger