Pulpeciki z orzeszkami pinii i cynamonem
Pulpeciki z orzeszkami pinii i cynamonem
Składniki:
- 250g mięsa mielonego mieszanego lub jagnięciny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżki suszonej żurawiny namoczone przez 10 minut w cieplej wodzie
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- mały pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- kawałki cytryny do podania
Przygotowanie:
W dużej misce wyrobić mięso mielone z cebulą startą na tarce o grubych oczkach, czosnkiem wyciśniętym przez praskę oraz cynamonem. Dodać orzeszki pinii, żurawinę, słodką paprykę, bułkę tartą, jajko, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Z mięsa formować niewielkie, lekko podłużne kotleciki.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pulpeciki przez około 10 minut, obracając je co jakiś czas, aby były równo usmażone z każdej strony. Gdy pulpeciki będą usmażone przekładać ja na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby osączyły się z nadmiaru tłuszczu.
Podawać gorące z kawałkami cytryny i przybrane natką pietruszki.
Smacznego!
Długo szukałam I w końcu zapadła decyzja że właśnie według tego przepisu zrobię pilaw i te kotleciki. Odezwę się po weekendzie ale już wiem że będzie pychotka
OdpowiedzUsuń